Svet 24.7.2012 12:11

Umrla je novozelandska pisateljica Margaret Mahy

Wellington, 24. julija - V 76. letu starosti je v svoji domovini na Novi Zelandiji umrla pisateljica knjig za mladino in odrasle Margaret Mahy. Kot so po poročanju nemške tiskovne agencija dpa danes sporočili člani njene družine, je pisateljica umrla za rakom. Mahyeva je napisala okrog 200 knjig, ki so bile prevedene v več kot deset jezikov.

Margaret Mahy se je rodila leta 1936 na Novi Zelandiji. Že od malih nog jo je spremljala posebna ljubezen do pripovedovanja zgodb. Svojo prvo pripoved je napisala pri sedmih letih.

Njeno leposlovje za mladino in odrasle ima domišljijsko-fantazijski pridih. Sicer pa so temelj njenih del medčloveški odnosi in odraščanje. Pisala je tudi poezijo in dramska besedila. V zadnjem obdobju se je uveljavlja kot avtorica izjemno tankočutno ubesedenih esejističnih besedil.

Leta 1985 je ustanovila štipendijski sklad (Margaret Mahy Fees Scholarship) na canterburyski univerzi. Leta 1991 je Novozelandska otroška knjižna fundacija (New Zealand Children's Book Foundation) uvedla nagrado za prepoznavanje odličnosti v otroški literaturi, tisku in pismenosti, poimenovano po njej (The Margaret Mahy Medal Award).

Za svoja dela je prejela več nagrad, med njimi leta 2006 Andersenovo nagrado za prispevek k otroški literaturi.

Pisateljica je sicer veljala za nekoliko ekscentrično. Na literarnih branjih v šolah in knjižnicah se je pogosto pojavila kostumirana in s pisano lasuljo na glavi. Ne nekem literarnem festivalu leta 2006 je denimo dejala, da ene od njenih knjig niso prodajali v ZDA, ker pripoveduje o čarovnicah. "Nekateri pravijo, da sem čarovnice vključila v svoje delo, ker želim otroke uvesti v satanizem. To je popoln nesmisel," je dejala.

Pisateljičina hči Penny je za lokalni časnik The Press povedala, da njena mati tudi potem, ko so ji aprila odkrili raka, ni prenehala pisati.

V slovenščino je preveden njen roman 24 ur, ki je leta 2007 izšel pri založbi Miš.