EPK 2012 28.7.2012 11:00

EPK s posluhom za posebne potrebe

Maribor, 28. julija - V Evropski prestolnici kulture (EPK) naj bi svoje mesto našli tudi ljudje s posebnimi potrebami. Pod naslovom Priložnost za vse je zajeta vrsta aktivnosti, s katerimi želijo k projektu privabiti tudi invalide - kot soustvarjalce in kot gledalce.

Trenutno v mariborskem Mestnem parku enkrat tedensko izvajajo delavnice Natura ni ovira. Društvo Smetumet je v sodelovanju z mariborskimi invalidskimi organizacijami pripravilo vrsto dogodkov in instalacij, vezanih na park in bližnji sedež invalidskih organizacij na Trubarjevi 15. Med drugim so v parku postavili prilagojeno plesno ploščad, obljubljajo pa še postavitev zvočne instalacije in tipnega zemljevida parka.

Organizatorji poudarjajo, da so dogodki namenjeni vsem obiskovalcem. "Želimo si, da bi s tem še dodatno problematizirali in zastavili vprašanje participacije in konzumiranja kulture, ki je končno le namenjena vsem, a vse prevečkrat ni dostopna vsem," je na nedavni novinarski konferenci v Mariboru povedala Maja Rijavec iz društva Smetumet.

Prav tako so se projekta lotili v smislu osveščanja javnosti, razbijanja stereotipov in tabujev, zmanjševanja predsodkov ter sprožanja javne razprave na to temo. Tako so okviru projekta Kultura ni ovira opremili nekatere zapuščene izložbe v središču Maribora z "igračami s posebnimi potrebami". Z uporabo naravnih in recikliranih materialov pa so postavili klančine, oznake, napise in ročaje, ki omogočajo boljšo dostopnost do prizorišč EPK.

"Naš cilj je, da se ljudje s posebnimi potrebami ne počutijo odrinjeni. Želimo si, da so vsi maksimalno integrirani v javni prostor," je pojasnila Alenka Kreč Bricelj, prav tako članica društva Smetumet.

Kulturno društvo Center plesa v okviru EPK pripravlja plesne delavnice in prvi mednarodni festival plesa gluhih Čutim glasbo, slišim ples. Avtor in režiser Nebojša Pop Tasić v sodelovanju z Društvom Sonček pripravlja predstavo Jaz, meni, mene, me, v kateri nastopajo ljudje s cerebralno paralizo.

Društvo paraplegikov severne Štajerske naj bi prek dramske, glasbene, filmske in plesne govorice oblikovalo predstavo Per Aspera Ad Astra. Fotograf Andrej H. Štruc se predstavlja z razstavo fotografij o slepih in slabovidnih z naslovom stereOTIP. Zavod Risa v projektu Kultura in literatura za vse pa naj bi predstavil inštruktorje lahkega branja in novo izdajo prilagojenih knjig Visoška kronika ter Romeo in Julija.

Ljudem s posebnimi potrebami je prilagojena spletna stran EPK, dobrodošli so tudi kot prostovoljci pri izvedbi dogodkov.