EPK 2012 24.7.2012 12:40

Dnevi luzofonije v Sloveniji kot del EPK

Ljubljana, 24. julija - V Mestnem muzeju v Ljubljani bodo od 4. do 26. oktobra potekali Dnevi luzofonije, novembra pa tudi v Mariboru kot del Evropske prestolnice kulture (EPK). Program bo obsegal predstavitev del pisatelja Joseja Saramaga, predstavitev filmov v portugalščini, fotografsko razstavo, nastop brazilskega pianista Thiaga Bertoldija in kulinarični kotiček.

Dneve luzofonije v Sloveniji sta danes ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku predstavila veleposlanik Zvezne republike Brazilije v Sloveniji Gilberto Fonseca Guimaraes de Moura in odpravnica poslov Republike Portugalske Maria Leonor Jordao Penalva Esteves.

Opozorila sta, da je portugalščina po številu govorcev četrti največji jezik na svetu, od leta 1996 pa se s promocijo tega jezika ukvarja mednarodna organizacija Skupnost portugalsko govorečih držav (CPLP), ki predstavlja portugalščino v drugih državah.

Minister Turk je opozoril na prizadevanja, da se v Sloveniji na univerzitetni ravni okrepi poučevanje portugalščine. Prav tako je pozdravil številne pobude Brazilije in Portugalske, med njimi napovedani obisk brazilskih znanstvenikov predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta, in željo Portugalske, da tudi v Sloveniji predstavi razstavo najboljših karikatur z mednarodnega natečaja, ki ga prirejajo v Sintri pri Lizboni, so po srečanju sporočili z ministrstva.