Svet 25.7.2012 4:00

Wagnerjev festival bo uvedla nova postavitev Večnega mornarja

Bayreuth, 25. julija - V nemškem Bayreuthu se bo danes začel festival, posvečen delom Richarda Wagnerja. Odprla ga bo nova postavitev opere Večni mornar (Leteči Holandec). Kot običajno, bo ta svetovno znana prireditev do 28. avgusta prikazala pet Wagnerjevih glasbenih dram, vsaka bo izvedena šestkrat.

Nemčija, Bayreuth. Festspielhaus, Bayreuth. Foto: Ksenija Brišar/STA

Nemčija, Bayreuth.
Festspielhaus, Bayreuth.
Foto: Ksenija Brišar/STA

Nemčija, Bayreuth. Mesto Bayreuth. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth.
Mesto Bayreuth.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth. Festival Richarda Wagnerja, Bayreuth. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth.
Festival Richarda Wagnerja, Bayreuth.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth. Festspielhaus, Bayreuth. Foto: Ksenija Brišar/STA

Nemčija, Bayreuth.
Festspielhaus, Bayreuth.
Foto: Ksenija Brišar/STA

Nova postavitev Večnega mornarja, ki jo je pripravil režiser Jan Philipp Gloger, je poskrbela za zaplet še pred nocojšnjo premiero. Pevsko zasedbo je zaradi tetovaže svastike zapustil ruski basbaritonist Jevgenij Nikitin. Mornarja bo zato pel Samuel Youn, ki je bil predviden kot rezerva. Za dirigentskim pultom bo Christian Thielemann, neformalno hišni dirigent festivala.

Na premieri tudi letos pričakujejo pomembne osebnosti iz sveta politike, gospodarstva in kulture, med drugim redno obiskovalko festivala, kanclerko Angelo Merkel, ki velja za zapriseženo wagnerjanko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do 28. avgusta se bodo na Zelenem griču izmenjale še postavitve štirih Wagnerjevih oper, ponovitve iz preteklih let: Tristan in Izolda, Lohengrin, Tannhäuser in Parsifal. Najmlajšim poslušalcem, starim od šest do deset let, pa bo festival v okviru projekta Wagner za otroke ponudil prirejeno različico opere Mojstri pevci nürnberški.

Opera Tristan in Izolda bo oživela v režiji Christopherja Marthalerja iz leta 2005, Lohengrin bo tretje leto zapored prikazan v režiji Hansa Neuenfelsa. Tannhäuser bo ponovitev kontroverzne produkcije nemškega režiserja Sebastiana Baumgartna iz lanskega leta, ki je zaradi odločitve, da zgodbo o srednjeveškem vitezu postavi v bioplinarno, sprožila negodovanje tako pri kritikih kot pri občinstvu.

Parsifala, zadnjo Wagnerjevo opero, bo peto leto mogoče videti v kritiško izredno dobro sprejeti produkciji norveškega režiserja Stefana Herheima. Eno od ponovitev bodo v živo prenašali v več kot 100 kinodvoranah po Nemčiji.

Festival Wagnerjeve glasbe v Bayreuthu pripravljajo od leta 1876. V prvih letih je bil sicer večkrat prekinjen zaradi finančnih težav, prav tako ga niso prirejali med in po obeh svetovnih vojnah. Čakalna vrsta za vstopnice je dolga več let.