EPK 2012 25.7.2012 12:53

Sto plakatov sto dni o stotih letih Maribora in Gradca

Maribor, 25. julija - Po Mariboru in avstrijskem Gradcu so v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK) ta teden začeli razstavljati plakate, s katerimi želijo opozoriti na številne sorodnosti med mestoma. Na stotih plakatih bo 100 dni predstavljeno zadnjih 100 let zgodovine obeh mest, vključujoč osebne pripovedi in spomine njunih prebivalcev.

Avtor koncepta čezmejnega projekta je Max Aufischer, ki je bil tudi član pripravljalnega odbora na graško EPK leta 2003. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci v Mariboru, gre za neke vrste "stenski časopis", kjer vsak plakat predstavlja eno leto, začenši z letom 1912, in dejstva svetovne zgodovine povezuje z dogodki v Mariboru in Gradcu. Plakati so dvojezični in ilustrirani, nadgrajuje pa jih spletna izdaja na www.maribor-graz.eu.

"Osnovna ideja je bila predstaviti več stoletij skupne poti in nekaj desetletij ločene poti, ki se je pred leti v Evropski uniji spet združila," je dodal Anton Riebler iz Kulturne posredovalnice za Štajersko, ki je poskrbela za avstrijski del projekta.

Po njegovih besedah so poleg objektivnih znanstvenih dejstev vključili tudi subjektivne osebne poglede, spomine in mnenja lokalnih prebivalcev. Tako so k sodelovanju povabili ne le zgodovinarje ampak tudi širšo javnost, "kot na primer prodajalke, branjevke, navijače", je dodala slovenska zgodovinarka Jerneja Ferlež.

Ker je projekt Maribor - Gradec 100 let - 100 dni - 100 plakatov še v nastajanju, vabijo javnost, da še naprej posreduje zanimiva dejstva, zgodbe ali slike. Gradivo zbirajo v obeh mestih, pri čemer slovenski del vodi mariborski Zavod Iskra.

Plakati bodo na ogled v Mariboru v univerzitetni knjižnici in nekdanji gostilni Koper, v Gradcu pa v mestni hiši, glavni železniški postaji, nakupovalnem središču Citypark in deželnem studiu ORF. Po besedah Gregorja Kosija iz Zavoda Iskra bodo kasneje poskušali pridobiti še nekatere druge lokacije.

Maribor in Gradec sta že od nekdaj močno povezani mesti, saj ju med drugim druži 750 let skupne zgodovine. Najprej sta bili mesti del mejne grofije Štajerske, kasneje še vojvodine Štajerske. Šele po koncu 1. svetovne vojne sta se njuni poti ločili.

Omenjeni projekt je le eden v vrsti skupnih projektov Maribora in Gradca v okviru EPK. Med drugim so junija v Gradcu postavili razstavo slovenskih in avstrijskih umetnikov v okviru projekta Maribor EDU Graz, v mariborski Veliki kavarni pa razstavo o Slovencih na avstrijskem Štajerskem. Prihodnji teden sledi projekt uličnega gledališča Pocestnica, oktobra pa bo v Mariboru mesec avstrijske kulture.