EPK 2012 26.7.2012 11:30

V Mariboru poezija Jima Morrisona z glasbeno in scensko kuliso

Maribor, 26. julija - V sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK) bo Literarna hiša Maribor drevi gostila literarni večer, na katerem bodo predstavili slovenski prevod poezije rockovske legende Jima Morrisona. Knjiga z z naslovom Očividec je lani izšla pri založbi Aleph v prevodu Tiborja Hrsa Pandurja in Marka Samca.

Slovenj Gradec. Promocija EPK 2012. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Promocija EPK 2012.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Knjiga Očividec prinaša izbor pesmi iz opusa Jima Morrisona. Na literarnem večeru na zelenici pred Literarno hišo Maribor s pričetkom ob 20. uri bodo prevajalec Tibor Hrs Pandur, scenska umetnica Carol Gutierrez in glasbenik Tine Lubej izvedli tako imenovani Obred za Morrisona.

Po besedah Tiborja Hrsa Pandurja, ki je z Markom Samcom delo prevedel in mu dodal kratko spremno besedo, je bil Morrison zelo kompleksna osebnost. V svojem petletnem javnem delovanju je kritiziral ameriško družbo in njeno zgodovino, obenem pa sam zapadel v spektakel in "postal žrtev lastnega odra". Pesmi za knjigo so izbrane iz notnih zapisov in fragmentarnih avtorjevih rokopisov.

Ameriški pevec Jim Morrison (1943 - 1971) velja za eno večjih rockerskih legend ob Jimiju Hendrixu, Bobu Marleyju in Johnu Lennonu. Kot pevec skupine The Doors, katere pesmi se še vedno vrtijo na glasbenih postajah po vsem svetu, je ostal prototip rockovske zvezde: uporniški, seksi in skrivnosten.

Njegova smrt v Parizu pri starosti 27 let ostaja skrivnost, saj obdukcija ni bila opravljena, uradni vzrok pa naj bi bil srčni napad. Njegova želja je bila, da bi se ga spominjali kot pesnika.