Slovenija 26.7.2012 11:29

V Sloveniji po nekaj letih spet festival reggae glasbe

Nova Gorica, 26. julija - Nekaj let zatem, ko je v Tolminu ugasnil festival Soča Reggae Riversplash, je ljubitelje tovrstne glasbe razveselila napoved sorodne prireditve na območju Šempetra-Vrtojbe. Italijanski in slovenski organizatorji so združili moči za 1. Overjam International Reggae Festival, ki bo od danes do 28. julija privabil nekaj mednarodno priznanih zasedb.

V bližini nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda bo glasba odmevala z glavnega in treh stranskih odrov. Prvi je doživel rahlo spremembo, saj je nastop tik pred zdajci odpovedal jamajški glasbenik Sizzla. Namesto njega so povabili vzhajajočo zvezdo reggaeja z Nizozemske Ziggija Recada.

Program sicer ostaja nespremenjen. Na glavnem odru bodo nastopili še srbska zasedba Zaa, italijanske skupine Makako Jump, Resistence in Dub ter Train To Roots, Jah Mason z Jamajke in britanska skupina Zion Train. Slovenske reggae barve bodo zastopali mariborski Siti hlapci in kraško-italijanska naveza The Authentics.

Poleg poplesavanja ob "pozitivnih vibracijah" bodo dnevi minevali ob pestrem obfestivalskem dogajanju. Številne italijanske in slovenske nevladne organizacije in neprofitna društva bodo priredila konference o določenih aktualnih vprašanjih, pa tudi različne tečaje, filmske večere ter druge kulturne in rekreacijske dogodke. Obiskovalcem bo na voljo tudi brezplačno kampiranje v neposredni bližini prizorišča, so sporočili z agencije Kurz Rock Vibe.

Odločitvi za nov glasbeni dogodek je, kot je za STA ocenil Sandi Maver z omenjene agencije, ki je partner festivala v Sloveniji, botrovalo očitno veliko zanimanje ljudi in organizatorjev, da se postavi novo prireditev s tovrstnimi vsebinami. Po tem, ko je zamrl Soča Reggae Riversplash v Tolminu, Rototom Sunsplash pa so iz italijanskega Vidma preselili blizu Valencie v Španijo, je namreč nastala velika praznina na tem območju.

Overjam International Reggae Festival bo skušal zapolniti vrzel, ki sta jo za sabo pustila dva uspešna festivala. Po Mavrovih navedbah bo lahko sprejel okrog 5000 obiskovalcev. Prizorišče torej ni majhno, ni pa tudi največje, zelo verjetno pa je, da je "bolj začasno". Kot domneva, imajo prireditelji ambicije po večji in lepši lokaciji, ali bo festival ostal v Sloveniji, pa bo odvisno od tega, ali bodo primerno tudi našli.

Festival Soča Reggae Riversplash je ob Soči in Tolminki klavrno propadel leta 2008. Leto kasneje so mu novi organizatorji pod novim imenom Riversplash - Reggae Music & Culture skušali vrniti nekdanji ugled, vendar reggaeja na sotočju omenjenih rek po tem letu ni bilo več slišati.