EPK 2012 27.7.2012 9:05

Fotopubova četrtkova nagrada za fotografsko zgodbo Simonu Changu

Novo mesto, 27. julija - V sklopu 12. mednarodnega festivala dokumentarne fotografije Fotopub, ki od ponedeljka do sobote poteka v Novem mestu, so v četrtek zvečer podelili četrtkovo nagrado za najboljšo večmedijsko fotografsko zgodbo. Strokovna komisija jo je za projekt Midva 2010 - 2028 podelila v Sloveniji delujočemu tajvanskemu fotografu Simonu Changu.

Kot so sporočili iz novomeškega zavoda LokalPatriot, je na letošnji razpis za četrtkovo nagrado prispelo 32 prijav iz 15 držav, komisija v sestavi Piotr Malecki (Poljska), Anna Stevens (Velika Britanija), Arne Hodalič (Slovenija) in Chris de Bode (Nizozemska) pa je v tekmovalni oziroma ožji izbor uvrstila 11 projekcij.

Med temi je za najboljšo izbrala fotografsko zgodbo Changa, ki že nekaj let živi v Sloveniji in je lani prejel nagrado Slovenia Press Photo za najboljšo zgodbo v kategoriji Ljudje. Njegova v Novem mestu predstavljena zgodba Midva govori o prvih dneh starševstva ter ponuja čustven vpogled v osebno življenje mladega fotografa.

Za Fotopubovo četrtkovo nagrado so se v zaključnem izboru potegovali še slovenski fotografi Jošt Franko, Matic Zorman, Luka Dakskobler, Herman Čater in Matej Povše ter Brazilec Prado Fernanda, Italijan Emanuele Cremaschi, Francoz Magali Corouge, Tajec Satirat Dam-Ampai in Britanec Kirk Ellingham.

Četrtkovo nagrado vsako leto Fotopuba podelijo za najboljšo dokumentarno fotografsko zgodbo, ki je predstavljena v obliki projekcije oziroma kratkega filma, sestavljena pa je iz avtorskih fotografij in poljubne glasbe. Nagrada obsega tudi bon za nakup fotografske opreme v vrednosti 250 evrov, so še sporočili iz Novega mesta.