Slovenija 29.7.2012 10:00

Pred Beltinskim gradom revija folklornih skupin

Beltinci, 29. julija - V parku pred Beltinskim gradom se bo popoldne začelo srečanje odraslih folklornih skupin Le plesat me pelji 2012. Prireditev s statusom državne revije je namenjena predstavitvi najboljših folklornih skupin, ki delujejo na Slovenskem, je za STA povedala Lizika Zadravec, predsednica društva KUD Beltinci, ki srečanje pripravlja z JSKD.

Predstavile se bodo skupine, ki so bile izbrane na podlagi strokovnega ogleda sedmih regijskih srečanj odraslih folklornih skupin. Izbor, ki sta ga opravili Neva Trampuš in Nina Volk in na katerem je sodelovalo skoraj 200 folklornih skupin, je bil usmerjen v iskanje kakovostnih skupin, ki se na državnih srečanjih še niso predstavile, vendar imajo izvirne in za širše občinstvo zanimive programe, piše na spletni strani Evropske prestolnice kulture (EPK), pod okriljem katere poteka srečanje.

Prireditev Le plesat me pelji 2012 je umeščena v štiridnevni mednarodni folklorni festival v organizaciji Kulturno-umetniškega društva Beltinci. Na festivalu se predstavljajo poustvarjalci slovenske in tuje ljudske plesne, glasbene, oblačilne in druge dediščine.

Festival, ki poteka že 42. leto, je bil v prvih letih namenjen srečevanju slovenskih folklornih skupin z zamejskimi, še posebej madžarskimi, ki so v tistih časih čez mejo lahko prišle le na povabilo s posebnim dovoljenjem, je pojasnila Zadravčeva.

Začetna srečanja so bila enodnevna, tekom let pa se je festival razširil na današnje štiri dni. Letos je bil en festivalski večer namenjen tujim folklornim skupinam, sobota pa je bila v znamenju etno glasbe. Za večer tamburaške glasbe so poskrbele tamburaške skupine KUD Beltinci, Tamika iz Železne Kaple in hrvaški Biser Medžimurja KUD Žiškovec. Gostili so tudi pevsko skupino Katice. Letošnja posebnost festivala so bile delavnice, na katerih se se udeleženci lahko seznanili z glasbenim spremljanjem folklornih skupin.

Današnjemu prvemu delu srečanja bo 29. septembra sledilo še drugo, ki bo potekalo po enakem načinu izbora nastopajočih.