Svet 30.7.2012 5:00

Raziskava: Pop glasba je bolj glasna in manj izvirna

London, 30. julija - Pop glasba je tekom let postala glasnejša in manj izvirna. Tako se glasi sklep računalniške raziskave, ki je zajela skoraj pol milijona pesmi, posnetih med letoma 1955 in 2010. Njene izsledke je objavila revija Scientific Reports, ki jo izdaja založba Nature Publishing Group, poroča francoska tiskovna agencija APF.

Raziskavo je opravila ekipa španskih raziskovalcev. Pod drobnogled je vzela arhiv, imenovan "Million Song Dataset".

Kot je povedal avtor študije Joan Serra iz Španskega nacionalnega raziskovalnega sveta, so pokazali, kako se je glasnost glasbenih posnetkov vztrajno povečevala. Po drugi strani pa se je v zadnjih 50 letih zmanjševala raznolikost akordov in melodij. Pesmi po njegovih besedah vsebujejo vse manj različnih zvokov, tako da si pop glasba postaja zelo podobna.

Študija je zajela različne zvrsti, med drugim rock, pop, hip hop, metal in elektroniko. Pri tem ni omenjala naslovov pesmi, temveč je zgolj analizirala glasbo s pomočjo matematičnih algoritmov.

Večina pridobljenih rezultatov kaže na to, da je pri produkciji sodobne zahodne popularne glasbe prisotna določena mera konvencionalnosti brez kakršnegakoli razvoja, je še pokazala študija.