Svet 29.7.2012 6:00

V beneškem Muzeju Peggy Guggenheim Jean Metzinger in Charles Seliger

Benetke, 29. julija - V Muzeju Peggy Guggenheim si je v poletnih mesecih mogoče ogledati dve razstavi. Prva nosi naslov Kolesarjenje, kubo-futurizem in četrta dimenzija, druga pa Videti svet od znotraj: Charles Seliger v 40. letih. Obe bosta odprti do 16. septembra, piše na spletni strani galerije.

Prva razstava se osredotoča na delo francoskega slikarja Jeana Metzingerja (1883-1956) z naslovom Na velodromu (Au Velodrome) iz leta 1912, ki je eno od ključnih del kubizma v zbirki Peggy Guggenheim. Ob njem so razstavljeni še dve sliki in Metzingerjeva risba na isto temo ter še slik na temo kolesarjenja.

Tako kot Metzingerjeva slika tudi postavitev združuje navdušenje nad kolesarskimi dirkami z raziskovanjem četrte dimenzije, ki je bila tudi stalnica raziskovanja v Metzingerjevem krogu. Videti je mogoče še dirkalna kolesa, tako stara kot nova, ter Einsteinovo kolo, ki ilustrira teorijo relativnosti. Postavitev dopolnjuje fotografsko gradivo z dirkališča Roubaix in skulptura sodobnega švicarskega umetnika Paula Wiedmerja.

Razstava Videti svet od znotraj: Charles Seliger v 40. letih minulega stoletja je prva v Italiji, ki je posvečena delom tega ameriškega slikarja. Osredotoča se na prvo desetletje njegove kariere, ko se je navdihoval pri evropskem nadrealizmu.

Več kot 30 njegovih najboljših slik iz 40. let minulega stoletja iz javnih in zasebnih zbirk prikazuje umetnikov umetniški razvoj, preko katerega je v zgodnjih 50. letih dosegel svoj zreli stil.