Svet 28.7.2012 4:00

Motovun na hrib ponovno vabi filmske romarje

Poreč, 28. julija - V Motovunu, mestecu na hribu v hrvaški Istri, bo danes stekel program 15. filmskega festivala. Filmske projekcije bodo skoraj brez premorov do 1. avgusta potekale pet dni in noči. V Motovunu je zastopana tudi slovenska kinematografija. V Motovunu je zastopana tudi slovenska kinematografija.

Motovun, Hrvaška. Festival Motovun film. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Motovun, Hrvaška.
Festival Motovun film.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Motovun. V Motovunu v hrvaški Istri se je danes pričel 15. filmski festival, kjer se bodo skoraj brez premorov do 1. avgusta pet dni in noči zvrstile filmske projekcije. Motovun, film, ilustracije. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Motovun.
V Motovunu v hrvaški Istri se je danes pričel 15. filmski festival, kjer se bodo skoraj brez premorov do 1. avgusta pet dni in noči zvrstile filmske projekcije.
Motovun, film, ilustracije.
Foto: Hina/STA

Filme v glavnem programu bo danes ob 10. uri uvedel film Zamujanje urugvajskega režiserja Rodriga Plae.

Med 22 filmi v glavnem programu, ki bodo kandidirali za glavno nagrado propeler Motovuna, bo tudi slovenski celovečerec Kruha in iger Klemena Dvornika. V ožji izbor za najboljši film v regionalnem programu se je uvrstil film Izlet Nejca Gazvode.

Direktor festivala Igor Mirković je napovedal, da glavni program ponuja preplet znanih in manj znanih filmov, ki so jih izbrali med več kot 100 naslovi aktualne svetovne filmske produkcije. Med njimi so filmi Raj: Ljubezen avstrijskega režiserja Ulricha Seidla, Plačilo angelom veterana britanske kinematografije Kena Loacha in Sveti motorji francoskega režiserja Leosa Caraxa.

Vsi filmi v glavnem programu bodo tudi hrvaške premiere. Festival se bo prihodnjo sredo sklenil s filmom Hugo Martina Scorsesea, ki je prejel pet oskarjev.

Za več ko pol stoletja ukvarjanja s filmsko umetnostjo pa bodo posebej nagradili znana hrvaška režiserja Veljka Bulajića in Lordana Zafranovića.