EPK 2012 30.7.2012 15:07

Na ptujskem festivalu Arsana poklon nobelovcu Tranströmerju

Ptuj, 30. julija - V sklopu glasbenega festivala Arsana, ki poleg festivala sodobne umetnosti Art Stays te dni skrbi za pestro poletno kulturno dogajanje na Ptuju, bodo danes odprli prostorsko instalacijo, posvečeno švedskemu pesniku in nobelovcu Tomasu Tranströmerju. V eno od uličic v bližini Vrazovega trga bodo postavili video projekcijo njegovih stihov.

Idejna zasnova za projekt je delo izvršne urednice zbirke Beletrina pri Študentski založbi Jelke Ciglenečki, ki pesnika opisuje kot skromnega pesniškega velikana. "Malo več kot 200 Tranströmerjevih pesmi je brez napake, to so tihi verzi, ki spregovorijo o bistvenem, o tistem, česar pogosto ne opazimo v naglici prehitrega življenja. Piše v zelo dostopnem jeziku slehernika in vztraja na strani nevidnega, v svojih pesmih osvetljuje ključne vezi med drobci resničnosti," je nedavno povedala za STA.

Soavtor projekta Marko Murč je pojasnil, da so se pri video projekciji, ki jo uradno odpirajo drevi ob 20.30, odločili za cikel Baltika iz ene od dveh pesniških zbirk, ki sta prevedeni v slovenščino. Verze bodo s pomočjo posebne komore projicirali na tla ulice, spremljala pa jih bo zvočna podlaga z zvoki morja. "Večina teh pesmi je namreč povezana z morjem," je dejal. To tako imenovano "video poezijo" si bo na Ptuju mogoče ogledati tri tedne.

Prostorsko instalacijo so sprva nameravali pospremiti s projekcijo kratkega dokumentarnega filma o Tranströmerju, ki pa ga po besedah Murča niso uspeli pravočasno dokončati. Snemati so ga pričeli pred nekaj meseci, trenutno pa zadeva stoji.

Tomas Tranströmer (1931) je v 50. letih študiral psihologijo, literarno zgodovino in zgodovino religij v rojstnem Stockholmu. Svojemu poklicu psihologa je ostal zvest do leta 1990, ko ga je zadela kap. Tudi po pisateljskem debutu leta 1954 je še naprej delal kot psiholog v domu za mladoletne prestopnike, pozneje pa je delal kot svetovalec na zavodih za zaposlovanje.

Od tedaj, ko ga je zadela kap, s soprogo živi odmaknjeno življenje v Stockholmu. Ob njeni pomoči je leta 1993 izdal knjigo spominov, v naslednjih letih pa še več pesniških zbirk.

Opus Tomasa Tranströmerja šteje 13 izvirnih pesniških zbirk, ki večinoma obsegajo le po nekaj pesmi in v njegovi domovini Švedski dosegajo izjemne naklade. Njegova poezija je prevedena v okrog 50 jezikov, tudi slovenščino. Lani je za svoje delo prejel tudi Nobelovo nagrado za književnost.

Mednarodni glasbeni festivala Arsana poteka vzporedno z mednarodnim festivalom sodobne umetnosti Art Stays. Pod skupnim imenom Art Ptuj sta med največjimi projekti Evropske prestolnice kulture (EPK) na Ptuju.