Slovenija 30.7.2012 9:43

Na Festivalu Ljubljana zbor katedrale Smolni iz Rusije

Ljubljana, 30. julija - Festival Ljubljana med 27. in 31. julijem gosti zbor katedrale Smolni iz Sankt Peterburga. Po koncertih v Kostanjevici na Krki, Kranjski Gori in Piranu bo nocoj ob 20. uri nastopil v Slovenski filharmoniji, v torek pa ga bodo slišali še na Ptuju.

Ljubljana. Slovenska Filharmonija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Filharmonija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Komorni zbor katedrale Smolni iz Sankt Peterburga so ustanovili leta 1991. V njem poje 32 mladih profesionalnih glasbenikov, študentov oziroma diplomantov sanktpeterburškega konservatorija, veščih zborovskega in tudi solističnega nastopanja. Številni člani zbora so dobitniki nagrad evropskih pevskih tekmovanj.

Zbor odlikujeta izjemna lahkota v poustvarjanju evropske vokalne tradicije in ohranjanje ruskega izročila s prepoznavnim zvenom. Njegov repertoar obsega zahtevna dela iz glasbene zakladnice - od Bacha, Mozarta, Rahmaninova do Orffa, ter dela ustvarjalcev 20. stoletja - od Stravinskega, Šostakoviča, Sviridova do Schnittkeja. Krstil pa je tudi številne skladbe sodobnih avtorjev. Njegova prva naloga je sodelovanje pri bogoslužju v katedrali v Smolnem.

Zbor, ki ga od leta 2004 vodi priznani ruski umetnik Vladimir Beglecov, sodeluje na vseh pomembnih glasbenih festivalih v Sankt Peterburgu in drugje. Zelo priljubljen je tudi pri slovenskem občinstvu, zato si poslušalci ob tokratnem obisku lahko obetajo tudi slovenske skladbe, piše v festivalski knjižici.

V Sloveniji pevci gostujejo s programom, ki obsega priredbe priljubljenih ruskih ljudski pesmi, bisere iz ruske pravoslavne cerkve, kot so Večernice Sergeja Rahmaninova, ter nekaj slovenskih ljudskih pesmi, občinstvo pa presenetijo tudi z uspešnicami skupin, kot so The Beatles, Rolling Stones in Deep Purple.