Slovenija 30.7.2012 10:28

Bollywood želi snemati v Sloveniji

Ljubljana, 30. julija - Producente indijske filmske industrije zanima snemanje v Sloveniji. Dva si bosta v prvi polovici avgusta med drugim ogledala Piran, Bled, Maribor, Ljubljano, Celje, Logarsko dolino in Kranjsko goro, je za STA povedala Katarina Karlovšek z Regijske tiskovne agencije, ki pripravlja obisk indijskih producentov.

Kot je še povedala, je tudi že potrjeno, da bo konec avgusta v Slovenijo dopotovala 45-članska ekipa filmarjev, s katero imajo dogovorjenih pet snemalnih dni. Indijski filmarji nameravajo najeti tudi nekaj slovenskih plesalcev in tehnične opreme.

Sicer pa Bollywood zanimajo predvsem lepi kadri na prostem. Običajno jih posnamejo v Švici ali Franciji ter Toskani. Tokrat bodo snemali v Sloveniji in če bodo zadovoljni, se bodo, kot zagotavljajo, v Slovenijo še vrnili. V Regijski tiskovni agenciji po besedah Karlovškove obisk indijskih producentov in ekipe filmarjev razumejo tudi kot odlično turistično in poslovno priložnost. Po besedah producentov iz Bollywooda namreč postanejo evropski kraji, ki jih indijsko občinstvo spozna preko filmov, pogosto zelo priljubljene turistične destinacije.

Indija velja za državo z največjo filmsko produkcijo na svetu. Komercialna indijska filmska industrija je skoncentrirana v Mumbaju. Medtem ko hollywoodske uspešnice polnijo kinodvorane po vsem svetu, Indijci zvesto sledijo le svoji produkciji.

Kot je še povedala Karlovškova, je napovedani obisk indijskih producentov v Sloveniji rezultat letošnjega praznovanja slovenskega dneva državnosti in obeležitve 20. obletnice prijateljskih odnosov med Indijo in Slovenijo v Čenaju. Slovenski veleposlanik v Indiji Janez Premože je ob tej priložnosti odprl drugi slovenski filmski festival v Čenaju, v okviru katerega je bilo prikazanih pet filmov. Skupaj s častnim konzulom Slovenije Amitom Goelom je imel tudi sprejem za vladne, gospodarske in kulturne predstavnike indijske zvezne države Tamil Nadu ter tamkajšnji diplomatski zbor.