Svet 1.8.2012 4:00

V Locarnu danes začetek mednarodnega filmskega festivala

Locarno, 1. avgusta - V švicarskem Locarnu se bo danes začel mednarodni filmski festival. Ta bo v 65. izdaji, ki se bo sklenila 11. avgusta, ponudil 300 filmov iz vsega sveta. Za nagrade se bo potegovalo 19 filmov, od tega jih bo 13 doživelo svetovno premiero. Festival bo odprl film "The Sweeney", ki ga je režiral Nick Love.

Otvoritveni film, ki bo prikazan izven konkurence, temelji na poznani televizijski policijski seriji iz 60. let minulega stoletja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Po rdeči preprogi se bodo po napovedih organizatorjev letos sprehodili tudi pevka Kylie Minogue in pevec Harry Belafonte ter igralci Ornella Muti, Charlote Ramping in Alain Delon.

V tekmovalnem programu so med drugim filmi Vroči Mike Stevena Soderbergha, v katerem sta zaigrala Channing Tatum in Matthew McConaughey, "Bachelorette" (Neporočena) Leslye Headland s Kirsten Dunst v glavni vlogi, "No" (Ne) Pabla Larraina, v katerem je zaigral Gael Garica Bernal in "Ruby Sparks", katerega režijo podpisujeta Jonathan Dayton in Valerie Faris, v njem pa sta zaigrala Antonio Banderas in Annette Bening.

Mednarodni žiriji letošnjega festivala predseduje tajski režiser Apichatpong Weerasethakul, ki je za film Stric Boonmee se spominja, nadrealistično, hipnotično meditacijo o reinkarnaciji, prejel zlato palmo na lanskem filmskem festivalu v Cannesu.

Festivalske projekcije bodo potekale na trgu Piazza Grande v središču mesta, ki sprejme 8000 gledalcev, pa tudi v drugih kinematografih po mestu.

Retrospektiva bo letos posvečena v Avstriji rojenemu ameriškemu režiserju Ottu Premingerju (1905-1986). Pripravili so jo v sodelovanju s švicarskim in francoskim filmskim arhivom. V sklopu retrospektive bodo o svojem sodelovanju z režiserjem spregovorili tudi igralci, med njimi Harry Belafonte in Mylene Demongeot.

Častnega leoparda bodo podelili francoskemu filmarju Leosu Caraxu.

Na lanskem festivalu je zlatega leoparda prejel film "Abrir puertas y ventanas" (Odpreti okna in vrata), režijski prvenec mlade argentinske režiserke Milagros Mumenthaler.