Svet 6.8.2012 5:30

Muzej Flavie Solve pri Lipnici po prenovi predstavili javnosti

Lipnica, 6. avgusta - Arheološko najdišče na območju rimske naselbine Flavia Solva v bližini Lipnice na avstrijskem štajerskem, za katerega skrbi graški Universalmuseum Joanneum, so minuli konec tedna v prenovljeni podobi predstavili javnosti.

V sklopu prenove so muzejski paviljon spremenili v vitrino, po kateri se lahko sprehodijo obiskovalci, pri čemer muzejsko osebje ni potrebno. Območje arheološkega najdišča so deloma sanirali, deloma pa so najdbe zasuli, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Muzejski paviljon so preuredili kljub temu, da je bila zaradi pomanjkanja finančnih sredstev že v zraku zamisel o njegovem zaprtju. Vitrina je sedaj od zunaj prosto dostopna, v njeni notranjščini pa je urejena tudi kavarna. Del arheoloških najdb so restavrirali, tisti del, ki je bil močno poškodovan, pa so zasuli in ga tako ohranili prihodnjim rodovom.

Potek nekdanjih zidov so označili s kovinskimi trakovi. Ohranili pa so temeljne zidove na prostoru z oznako 7, v katerem se nahaja tudi antična stavba, ki je imela talno gretje. Ohranili so tudi zidove prostorov pod muzejskim paviljonom, ki so bili urejeni vzdolž nekdanje glavne ceste in v katerih je verjetno potekala trgovska dejavnost.

Del muzeja je ostal na razpolago za občasne razstave. Trenutno je v njem predstavljena 6000-letna zgodovina keramike na avstrijskem Štajerskem.