Svet 31.7.2012 5:00

V Novem Vinodolskem razstava Ivana Kožarića

Zagreb, 31. julija - V parku hotelskega kompleksa Novi Spa Hotels & Resort v Novem Vinodolskem pri Crikvenici so na ogled postavili razstavo skulptur enega najpomembnejših sodobnih hrvaških umetnikov Ivana Kožarića. Sobotnega odprtja se udeležil tudi 91-letni Kožarić, ki je med drugim, dejal, da so njegove skulpture "prišle na počitnice".

Kot je po pisanju današnjega Jutarnjega lista na odprtju izpostavil umetnostni zgodovinar iz Beograda Jerko Denegri, je izjemno, da so skulpture razstavljene na prostem, saj so tako v nenehni komunikaciji z ljudmi in niso omejene zgolj na zaprte prostore muzejev. V Novem listu pa so izpostavili Denegrijevo oceno, da je Kožarić "hkrati umetnik in avantgardist, kar ni običajno".

Kožarić je v Novem Vinodolskem razstavil nekatere izmed svojih najbolj poznanih skulptur, ki so ključne tudi za njegov umetniški razvoj, med njimi dela iz cikla Oblike prostora. Na ogled so tudi njegove antologijske skulpture iz 60. in 70. let minulega stoletja, ki so nastale po umetnikovem večmesečnem bivanju v Parizu, ki je močno zaznamovalo Kožarićevo umetniško pot.

Hrvaški umetnik je sicer cenjen tudi v tujini. Med drugim je razstavljal na aprilskem trienalu v Parizu. Razstava v Novem Vinodolskem bo odprta do konca avgusta.