Na hitro prelistano 4.8.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 4. avgusta - Pri Modrijanu so izdali roman bolivijskega pisatelja Juan de Recacoecheae Ameriška viza, pri Učilih International pa biografijo nogometaša Messija izpod peresa Luce Caiolija. Pri založbi Sophia je izšlo delo Ferruccia Gambina Prebežniki v viharju, pri založbi Miš pa slikanica Toneta Pavčka Juri Muri z ilustracijami Damijana Stepančiča.

Ljubljana. Slikanica Juri Muri avtorja Toneta Pavčka z ilustracijami Damijana Stepančiča. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Juri Muri avtorja Toneta Pavčka z ilustracijami Damijana Stepančiča.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Prebežniki v viharju: Opazke ob začetku novega tisočletja avtorja Ferruccia Gambina. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Prebežniki v viharju: Opazke ob začetku novega tisočletja avtorja Ferruccia Gambina.
Foto: STA

Ljubljana. Biografija nogometaša Lionela Messija avtorja Luce Caiolija. Foto: STA

Ljubljana.
Biografija nogometaša Lionela Messija avtorja Luce Caiolija.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Ameriška viza avtorja Juan de Recacoecheae. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ameriška viza avtorja Juan de Recacoecheae.
Foto: STA

AMERIŠKA VIZA - ROMAN O ČLOVEŠKI ŽELJI PO BOLJŠEM ŽIVLJENJU

Protagonist romana je nekdanji učitelj angleščine Mario Alvarez, ki mu tako kot mnogim ameriška viza pomeni obljubo boljšega življenja. Zanjo stori vse - zbere ves denar, kar ga je lahko, in za sabo pustil dotedanje življenje. Prva postaja na njegovem potovanju je glavno mesto Bolivije La Paz, kjer želi pod pretvezo obiska sina v Miamiju dobiti vizo. Toda stvari se zapletejo in znajde se pred vprašanjem, koliko je res pripravljen storiti za to, da bi uresničil svoje sanje. Na potovanju sreča ljudi z obrobja, ki jim je skupno iskanje poti iz revščine. Skozi pripoved se razkriva podoba današnje družbe. Knjiga velja za najboljši bolivijski kriminalni roman, avtor je zanjo prejel nacionalno nagrado, po njej pa je bil leta 2005 posnet tudi film, nagrajen na številnih mednarodnih festivalih.

Juan de Recacoechea (1935) je študiral v Boliviji, Španiji in Peruju ter pozneje še v Franciji, kjer se je posvetil novinarstvu. Skoraj 20 let je kot novinar deloval v Evropi, po vrnitvi v domovino pa je pomagal ustanoviti bolivijsko nacionalno televizijo in bil vrsto let njen generalni direktor. Je avtor devetih romanov. Pričujoči roman, ki je prvo avtorjevo poslovenjeno delo, je prevedel Ferdinand Miklavc.

MESSI - BIOGRAFIJA NOGOMETNE ZVEZDE

Lionel Messi velja za najbolj nadarjenega nogometaša na svetu, Barcelona ga ima za svojega junaka, v svojih vrstah pa bi si ga želel imeti vsak klub. Je trikratni zaporedni nogometaš leta (2009, 2010, 2011). Njegovi odliki sta hitrost in izmuzljivost. Petindvajsetletnega igralca je Maradona izbral za naslednika svoje majice številka 10. Leta 2009 je nagrado ballon d'or osvojil z naskokom 240 glasov pred Cristianom Ronaldom, kar je najvišja prednost doslej.

Luca Caioli opisuje Messijevo življenjsko pot s številnimi pričevanji, ki so jih podali nogometaševi starši, sorodniki in trenerji pri številnih klubih. Biografiji je dodan intervju z igralcem, ki ga je opravil Caioli, sicer uveljavljen italijanski športni novinar. Poleg življenjepisa o Torresu in Ronaldu je Caioli tudi avtor knjig o Ronaldinhu in Zinedinu Zidanu. Biografijo o Messiju je prevedla Ljubica Klančar.

PREBEŽNIKI V VIHARJU - TEORETSKO DELO O GLOBALNI PROBLEMATIKI MIGRACIJ

Prebežniki v viharju: Opazke ob začetku novega tisočletja so eno redkih prevodnih del v Sloveniji ki se loti analize političnih in ekonomskih migracij na osnovi konkretnih študij primerov. Za Gambina migranti niso problem, ker naj bi ogrožali nacionalno substanco in odžirali delovna mesta, kot je prevladujoče rasistično in stigmatizacijsko stališče zahodnoevropskih političnih elit, temveč zato ker jim je odvzeto spodobno plačilo za delo in primerni pogoji bivanja. Avtor opozarja tudi na kratenje njihovih človekovih pravic. Čeprav se avtor loti analize migracijske problematike predvsem v Italiji in na Bližnjem vzhodu pri iskanju vzrokov za naraščanje neprostovoljnih selitev opozarja tudi na širše fenomene - vojne in ekonomsko revščino, ki so posledica multikorporacijskih in geopolitičnih interesov v lovu za čim večji dobiček. Knjigo v prevodu Polone Mesec s spremno besedo zaokroži Barbara Beznec, aktivistka za pravice migrantov, ki oriše še izkušnjo migrantov v slovenskem prostoru in kritično osvetli slovensko migracijsko politiko.

JURI MURI V AFRIKI - PAVČKOVA KLASIKA V NOVI PODOBI

Klasično mojstrovino Toneta Pavčka, ki jo je začel pisati približno pred pol stoletja, zdaj v novi slikanici krasijo ilustracije Damijana Stepančiča. Saša Pavček je v sklepu spremne besede k delu, ob katerem so zrasle mnoge generacije slovenskih otrok, zapisala: "Ne zakopavajmo svojih glav v pesek pred neznanim, neobičajnim, pred dolžnostjo in radostjo, nam torej še vedno in znova ob bogastvu slik Damijana Stepančiča priporoča pesnik, ki je bil ponosen na vse otroke, ki so s prvimi zobki in z žarom recitirali: Čuri Muri, kljukec Juri, tisti, ki je s hruške pal."