Slovenija 2.8.2012 4:00

Na Bledu se začenja 22. Okarina etno festival

Bled, 2. avgusta - Z nastopom aboridžinskega kantavtorja Franka Yamme se bo drevi ob 20.30 na Blejskem gradu začel tradicionalni, 22. Okarina etno festival. Na festivalu narodne glasbe, ki se letos deli v dva dela, bodo nastopili glasbeniki iz Slovenije, Avstralije, Madžarske, Mongolije, Francije, Cipra, Estonije, Velike Britanije in ZDA.

Bled. Plakat za Okarina etno festival. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled.
Plakat za Okarina etno festival.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled. Plakat za Okarina etno festival. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled.
Plakat za Okarina etno festival.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Okarina etno festival ima na Bledu dolgoletno tradicijo. Novost letošnjega festivala je, da bo del dogodkov preseljen na Blejski grad, s katerim upravlja Zavoda za kulturo Bled, ki je tudi organizator festivala. "S celotno ekipo zavoda za kulturo nam je tudi letos uspelo na festival privabiti zanimive izvajalce," je prepričan programski vodja festivala Leo Ličof.

Na začetku festivala v goste prihaja avstralski domorodec Frank Yamma, ki bo predstavil aboridžinsko kulturo. V petek bo sledil nastop virtuozov na cimbalah madžarskega dueta Kalman in Miklos. V soboto bo skupina iz Mongolije Khukm predstavila grleno petje. Prvi del festivala, ki se bo odvijal na Blejskem gradu, pa bo v nedeljo zaključila Klarisa Jovanović, ki bo predstavila slovensko etno glasbo.

Drugi del festivala bo potekal naslednji teden v tradicionalnem ambientu Zdraviliškega parka ob obali Blejskega jezera. V četrtek, 9. avgusta bo na vrsti projekt Folk it up!. Ta združuje 30 mladih glasbenikov iz Cipra, Estonije, Francije, Škotske in Slovenije, ki se ukvarjajo z ljudsko glasbo svoje države na profesionalni ali ljubiteljski ravni. Desetega avgusta bo nato s kitarami in vokalom nastopila ameriška zasedba Ahab.

Dan kasneje bo na vrsti Vlado Kreslin, ki je skoraj vsako leto gost festivala. Kozaki, ki bi morali nastopiti 12. avgusta in zaključili letošnji etno festival, pa bodo na Bledu tradicionalne plese in pesmi ruskih kozakov predstavili šele septembra.

Kot je za STA pojasnil Ličof, ima festival zelo zvesto publiko, za katero upa, da bo letos obiskala tudi koncerte na Blejskem gradu, ki ponuja čaroben ambient za etno glasbo. Za njihov ogled bo sicer potrebno plačati vstopnino na grad, medtem ko bodo koncerti v Zdraviliškem parku brezplačni.

"Posebno priznanje nam pomeni konstanto dober obisk koncertov festivala in verjamem, da je naš festival razširil obzorja vsem ljubiteljem etno glasbe, ki nam je vsem blizu, saj izhaja iz koren vsakega naroda," je poudaril Ličof, ki poleg slovenskih poslušalcev na koncertih pričakuje tudi številne turiste, ki se mudijo na Bledu, ter tudi tiste, ki Bled obiščejo prav zaradi festivala.