EPK 2012 31.7.2012 10:21

V Mariboru in Gradcu projekt Pocestnica

Maribor, 31. julija - V Mariboru bodo danes premierno izvedli projekt Pocestnica, zasnovan kot galerija na prostem in namenjen odkrivanju presenetljivih umetniških del, ki se skrivajo za vsakim vogalom mesta. Pobuda sodi v okvir Evropske prestolnice kulture (EPK) kot povezava med Mariborom in avstrijskim Gradcem, zato bo sočasno potekala v obeh mestih.

Projekt je rezultat sodelovanja med graškim festivalom uličnega gledališča La Strada in ljubljanskim društvom KUD Ljud. "Gre za novo umetniško prakso v javnem prostoru, ki bo uporabljala že obstoječe koščke mesta in jih s pripisovanjem novih konceptov preoblikovala v umetnine," je za STA povedala pomočnica programskega direktorja EPK Nataša Kos. "Namen projekta je zgraditi predstavo mesta kot galerije, v kateri lahko vsak najde možnost tako za preživljanje prostega časa kot za umetniško ali osebno izražanje."

Z uporabo domišljije in nizkoproračunskih "ready-made" principov naj bi Pocestnica spreminjala vsakdanje mestne elemente v umetniške mojstrovine. Mestne svetilke, prometne znake, razbrazdane fasade hiš, najdene predmete, zanimive poglede in druge potencialne umetnine bo opremila z galerijskimi tablicami ter jih tako povzdignila v umetniška dela, mesto okoli njih pa spremenila v galerijo sodobne umetnosti.

Ogled bo vodil kustos, ki bo skupaj s svojimi pomočniki predstavljal in pojasnjeval razstavljene artefakte. Izzival bo komentarje publike in začinil obisk galerije s humornimi domislicami in presenetljivimi podrobnostmi iz življenja izmišljenih avtorjev ter na ta način komentiral tako urbani javni prostor kot konvencije sodobnih galerijskih praks.

V Mariboru bodo javni intervenciji izvedli danes in v sredo ob 18. uri, zbirno mesto bo v Hiši Stare trte na Lentu. Ogled Pocestnice v Gradcu bo v soboto in bo vključeval brezplačni avtobusni prevoz iz Maribora ob 15. uri.

Galerija pa bo delovala tudi brez vodenega ogleda. Obiskovalci jo bodo lahko raziskovali sami tako, da bodo sledili zemljevidu galerije, na katerem so s številkami označene posamezne umetnine.