Svet 31.7.2012 10:29

Umrla priljubljena irska pisateljica Maeve Binchy

Dublin, 31. julija - V Dublinu je po kratki bolezni umrla Maeve Binchy, ena najbolj priljubljenih irskih pisateljic, ki je prodala na milijone svojih del, so v torek poročali irski mediji. Stara je bila 72 let. Zaslovela je že s prvim romanom "Light a Penny Candle" iz leta 1982, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pisateljica je prodala več kot 40 milijonov izvodov svojih romanov in kratkih zgodb. V njih je portretirala življenje na Irskem. Po nekaterih njenih delih so posneli tudi filme. Uspešno ekranizacijo je med drugim doživel roman Prijatelji; v filmski adaptaciji iz leta 1995 sta zaigrala Minnie Driver in Chris O'Donnell.

Maeve Binchy se je rodila leta 1940 v Dalkeyju na obrobju Dublina. Sprva je delovala kot učiteljica, nato pa kot novinarka, kolumnistka in urednica pri časniku Irish Times. Kasneje se je posvetila pisanju.

Svoja zadnja leta je preživela nedaleč stran od mesta, v katerem je odraščala. Zadnji roman "Minding Frankie" je objavila leta 2010, ko je na podelitvi irskih književnih nagrad (Irish Book Awards) prejela tudi nagrado za življenjsko delo.

Njena dela so prevedena v 37 jezikov. V slovenščini je po podatkih baze Cobiss mogoče brati romane Pri Quentinu, Prijatelji, Večerni tečaj, Hiša na Tari, Rdeča bukev in Škrlatno pero, njeno kratko prozo pa v zbirki Soba v hotelu Finbar.