EPK 2012 31.7.2012 12:35

Na Ptuju sodobna umetnost Južne Amerike

Ptuj, 31. julija - V okviru festivala Art Stays bodo danes na Ptuju začeli predstavljati sodobno umetnost Južne Amerike, ki jo označujejo predvsem politično in družbeno zelo kritični umetniki. Postavitev z naslovom Latinska Amerika med identiteto in masko po besedah kustosa Antonia Arevala odpira pomembna vprašanja glede konceptov identitete, rase, vere in spola.

Po napovedih organizatorjev mednarodnega festivala sodobne umetnosti Art Stays gre za enega vrhuncev letošnjega festivalskega dogajanja na Ptuju. Med drugim bo ena najpomembnejših predstavnic performativne umetnosti 21. stoletja Regina Jose Galindo iz Gvatemale, dobitnica zlatega leva na 51. Beneškem bienalu, tokrat prvič v Evropi predstavila svoj novi performans.

Mnogokrat nagrajeni čilski umetnik Ivan Navarro bo predstavil eno svojih najnovejših svetlobnih instalacij, Ronald Moran iz Salvadorja pa skupaj z Marlonom de Azambujo iz Brazilije prostorsko instalacijo. Maria Rosa Jijon iz Ekvadorja ter Felipe Aguila in Gianfranco Foschino iz Čila so svoje najnovejše umetniške projekte ustvarjali na umetniški rezidenci na Ptuju. Na razstavi v Miheličevi galeriji se jim bodo pridružili še Dario Escobar, Luis Gonzalez Palma, David Perez Karmadavis, Priscila Monge, Ishmael Randall Weeks in Enrique Zamudio.

Kustos Antonio Arevalo iz Čila, ki trenutno živi in dela v Rimu, je v pogovoru, objavljenem na spletni strani festivala Art Stays, pojasnil, da se je v Latinski Ameriki v zadnjih letih pojavilo novo umetniško gibanje, ki je v sodobno umetnost prineslo veliko kreativnih inovacij. "Poleg priznanja številih strokovnih kritikov to prinaša tudi priložnost, da se približamo novim razmeram v regiji, ki je doživela globoke družbene, politične in kulturne spremembe," je dejal.

Jezik teh umetnikov odpira pomembna vprašanja glede konceptov identitete, rase, družbenega razreda, vere, spola in spolnosti. "Eksperimentiranje in raziskovanje novih jezikov, pregled novejših spominov in spominov prednikov ustvarjajo najboljši ključ za razumevanje resničnosti. Želim izpostaviti ta pluralizem, ekstremno vitalnost teh vizualnih raziskav, ki so del večjega projekta oziroma strukturirane strategije," je dejal.

Predstavitev južnoameriške umetnosti na Ptuju se bo začela danes popoldne s pogovorom s kustosom Arevalom na Slovenskem trgu in njegovo predstavitvijo projekta Latinska Amerika med identiteto in masko v Miheličevi galeriji. Sledili bodo pogovori s posameznimi umetniki, uradno odprtje skupne razstave pa bo v četrtek ob 19. uri.

Festival Art Stays letos pod sloganom Display združuje sodobne, predvsem vizualne umetnike iz vsega sveta. Od 17. julija so vsak dan odprli po eno ali dve razstavi, v petek pa se bo festival sklenil s hkratnim odprtjem vseh postavitev, ki bodo na ogled do 1. septembra.