EPK 2012 1.8.2012 10:16

V Mariboru razstava poljskih gledaliških lutk

Maribor, 1. avgusta - V Mariboru bodo danes v okviru predstavitve Poljske v Evropski prestolnici kulture (EPK) odprli razstavo poljskih gledaliških lutk. Lutke, scenografija in plakati, oblikovani v drugi polovici 20. stoletja v različnih gledališčih na Poljskem, bodo v Vetrinjskem dvoru na ogled do konca avgusta.

Razstava vključuje 180 lutk in 50 gledaliških plakatov, ki jih je kustosinja Honorata Sych izbrala iz unikatne zbirke Arheološkega in etnografskega muzeja v Lodžu. Tamkajšnji lutkarski oddelek je bil ustanovljen leta 1980 ter hrani gledališke lutke, umetniško okrasje, projekte, plakate, vabila, fotografije, korespondence in druge dokumente. Njihova zbirka vsebuje dela 200 umetnikov in 10.000 razstavnih eksponatov.

Na razstavi v Mariboru prevladujejo tradicionalne poljske lutke na palici, vanjo pa so vključene tudi jasli, ki predstavljajo izredno pomemben zgodovinski element poljskega lutkovnega gledališča. Razstava poleg ljudske umetnosti predstavlja tudi lutke, ki so jih navdihnili tako poljski kot tuji lutkarski tokovi.

Po besedah Sycheve bo izbor lutk všeč otrokom, odrasli, ki bodo obiskali razstavo, pa se bodo ob njih spomnili svojih najlepših let.

Razstava je bila doslej na ogled že v Subotici, Novem Sadu in Beogradu. Pred mesecem dni je gostovala v Ljubljani v okviru mednarodnega festivala za otroke Mini poletje. V Mariboru bo na ogled vsak dan od 10. do 20. ure.

Ta mesec se bodo poleg Poljske v Kulturnih ambasadah EPK predstavljale še Hrvaška, Nemčija in Japonska.