Svet 1.8.2012 6:00

Madžarska Nacionalna galerija bo združena z Muzejem lepih umetnosti

Budimpešta, 1. avgusta - Madžarska Nacionalna galerija bo od 31. avgusta združena z Muzejem lepih umetnosti, je za madžarsko tiskovno agencijo MTI povedal direktor muzeja Laszlo Baan. Tako je odločila madžarska vlada, ki želi z združitvijo obeh institucij urediti finančno stanje galerije.

Odločitev o združitvi obeh institucij je bila sprejeta že oktobra, vendar je bila združitev že dvakrat preložena zaradi dolgov galerije, ki so dosegli kar 110 milijonov forintov (392.000 evrov), galerija pa več milijonov forintov dolguje tudi za odpravnine, je pojasnil Baan.

Vlada je sedaj odobrila nakazilo galeriji v višini 110 milijonov funtov, še vedno pa je po Baanovih besedah pod vprašajem 50 milijonov forintov, koliko bi jih galerija potrebovala za izplačilo odpravnin.

Med vladnimi projekti je sicer preselitev galerije v novo muzejsko četrt, ki naj bi bila v mestnem parku zgrajena med letoma 2016 in 2018. V njej bodo poleg že omenjene galerije prostore dobili še Muzej lepih umetnosti, Madžarski arhitekturni muzej, Muzej sodobne umetnosti Ludwig, Muzej fotografije, ki se trenutno nahaja v Kecskemetu, in novi Muzej glasbe.