Slovenija 1.8.2012 12:00

V Tobačni razstava izraelske umetnice Efrat Vital

Ljubljana, 1. avgusta - V Kulturnem centru (KC) Tobačna 001 bo avgusta razstavljala izraelska umetnica Efrat Vital. Ob izteku dvomesečnega bivanja v KC Tobačna 001 bo javnosti predstavila novo video delo z naslovom "Normal Town". Razstavo bodo odprli drevi ob 20. uri, na ogled bo do 2. septembra.

Ustvarjalnost Efrat Vital se v prvi vrsti nanaša na video, fotografijo in prostorske postavitve. Razkriva fascinacijo nad nasprotji, ki jih sproža sopostavljanje posameznih vprašanj, vezanih na dva različna medija. Na eni strani gre za raziskovanje elementov filmske narativnosti, kot so gibanje in ritem podob, na drugi pa za preučevanje oblike in kompozicije - elementov pripadajočih polju likovne umetnosti, je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Alenka Trebušak.

V videu "Normal Town" umetnica obravnava predel Aten, mesta v ameriški državi Georgia. Svoje ime je mestna četrt dobila po leta 1891 vzpostavljeni normalki za bodoče učiteljice. Ta je nasledila nekdanjo šolo za veterane konfederacije.

Prva zanimivost videa je po besedah Trebušakove v tem, da svoja občutja o mestu podajajo ženske in tako po večkratnih menjavah moškega in ženskega principa v "Normal Townu" ponovno prevzemajo primat. Druga zanimivost je, da brez izjeme izražajo naklonjenost času, ko je bila v četrti vojaška šola.

S formalnega gledišča video zaznamuje nizanje pogledov, ki razen minimalnega gibanja prizore skorajda fotografsko zamrzuje. Sekvenčnost posameznih kadrov gledalcu časovno dopušča sledenje komentarjem žensk, ovitim v šume mestnega okolja.

Vitalova mesto razume kot neodvisen motiv in hkrati prostor, ki s pomočjo zgodovinskih ostalin v obliki napisov na spomenikih, simbolov v trgovinah ter spominov žensk omogoča rekonstrukcijo različnih plasti življenja v urbanem okolju. Umetnica, izhajajoča iz militantnega Izraela, z videom "Normal Town" tako vsebinsko nadaljuje raziskovanje zgodovine oziroma sedanjosti nekega mesta, vloge vojske in ženske v njem ter zameglitve meja med javnim in zasebnim, ki ga je tematizirala že v videu "Quiet Beach/Haifa Base".