Svet 6.8.2012 6:00

V Berlinu razstava Karl Friedrich Schinkel - zgodovina in poezija

Berlin, 6. avgusta - V berlinskem razstavišču Kulturforum, ki deluje pod okriljem Državnih muzejev v Berlinu, bo od 7. septembra do 6. januarja prihodnje leto na ogled razstava Karl Friedrich Schinkel - zgodovina in poezija. Osrednji eksponat bo rekonstrukcija Schinklove panorame goreče Moskve, piše na spletni strani berlinskih državnih muzejev.

Na omenjeni panorami je umetnik poustvaril zgodovinski dogodek, ki se je zgodil 6. septembra 1812, ko je Moskva, ki so jo tedaj zasedali Napoleonovi vojaki, zagorela. Požar, ki ga je verjetno zanetila ruska stran med svojim umikom, je danes razumljen kot močan vizualni simbol obrata v napoleonskih vojnah, ki mu je sledila obnova Evrope. Schinkel je dogodek poustvaril nekaj mesecev pozneje v času božiča. Nastala je zapletena optična panorama, ki jo je berlinsko občinstvo navdušeno sprejelo.

Z razstavo v Kulturforum bodo obeležili 200. obletnico tega zgodovinskega dogodka. Osrednji eksponat bo rekonstrukcija Schinklove panorame. Ob njej bodo na ogled eksponati iz številnih svetovnih muzejev. Pripravljavci razstave namreč želijo predstaviti ne le tisti del Schinklovega opusa, ki se veže na arhitekturno snovanje, ampak umetnikovo ustvarjanje v celoti in ga tudi na novo ovrednotiti.

Ob arhitekturi bo postavitev zajela še notranjo dekoracijo, uporabno umetnost, Schinklovo odrsko oblikovanje, njegove slike, akvarele, risbe in litografije, krajine, fantazije in alegorije, pa tudi modele. Izpostaviti velja Schinklov znamenito scenografijo za Mozartovo opero Čarobna piščal, ki bo prav tako razstavljena.

Razstavo Grafični kabinet Državnih muzejev v Berlinu pripravlja v sodelovanju z razstaviščem Kunsthalle Sklada za kulturo Hypo v Münchnu. Tam bo na ogled od 1. februarja do 12. maja prihodnje leto.