Svet 1.8.2012 10:41

Umrl ameriški pisatelj Gore Vidal

New York, 1. avgusta - Na svojem domu v Hollywoodu je v 87. letu starosti umrl ameriški pisatelj, dramatik in kritik Gore Vidal, je danes sporočil njegov nečak Burr Steers. Po navedbah tujih tiskovnih agencij je Vidal umrl za posledicami pljučnice.

ZDA, Los Angeles. V starosti 86 let je umrl ameriški pisatelj, dramatik in kritik Gore Vidal. Foto: EPA/STA

ZDA, Los Angeles.
V starosti 86 let je umrl ameriški pisatelj, dramatik in kritik Gore Vidal.
Foto: EPA/STA

Gore Vidal je eden velikanov ameriške književnosti, ki je prejel številne ameriške literarne nagrade. Napisal je 25 romanov in številne drame, eseje, scenarije za film in televizijo ter zgodovinske knjige, še posebej o ZDA in ameriških javnih osebnostih. Med njegovimi najbolj uspešnimi deli sta romana Myra Breckinridge (1968) in Lincoln (1984). Prvega je v slovenščino leta 2001 prevedel Jure Potokar.

S svojim tretjim romanom "The City and the Pillar" iz leta 1948 je postavil nove meje v homoseksualni literaturi. Roman velja za prvo povojno gejevsko literaturo, ki o homoseksualnosti govori odprto in brez zadržkov, njen protagonist pa je družbeno dobro prilagojen.

Vidal je za svoja literarna dela prejel več nagrad, bil pa je tudi dramatik, esejist in scenarist. Njegova igra "The Best Man" je bila nominirana za nagrade tony.

Aktivno se je vključeval tudi v politiko. Bil je demokratski kandidat za kongresnika, deloval pa je tudi kot politični komentator. Vidal je bil vztrajen kritik ameriškega militarizma, med drugim je trdil, da je Busheva administracija vnaprej vedela za teroristične napade 11. septembra 2001.

Bil je visok ter navidez hladna in cinična osebnost, piše ameriška tiskovna agencija AP. Kolega po peresu Christopher Hitchens ga je nekoč opisal kot sodobnega Oscarja Wilda.

Znan je bil tudi po razburkanem zasebnem življenju. S sodobnikoma Normanom Mailerjem in Trumanom Capotejem pripadal zadnji generaciji avtorjev, ki so bili tudi resnične zvezdniške osebnosti - redni gostje pogovornih oddaj in družabne kronike.

Vidal je umrl v torek po daljši bolezni na svojem domu v Los Angelesu, kamor se je po letih bivanja v Italiji preselil leta 2003. V Italiji je živel z dolgoletnim spremljevalcem Howardom Austenom.