EPK 2012 2.8.2012 10:58

V UGM razstava del sodobnih francoskih in slovenskih slikarjev

Maribor, 2. avgusta - V Umetnostni galeriji Maribor bodo v sklopu EPK danes odprli razstavo 34 umetnikov iz Francije in Slovenije z naslovom Lepo slikarstvo je za nami. Po navedbah kustosa Arneta Brejca gre za novejša dela mlajše generacije umetnikov, ki so kljub svoji agresivnosti lepa in atraktivna ter so si v marsičem sorodna.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor (UGM). Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor (UGM).
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Razstava je nastala leta 2010 na pobudo direktorja Francoskega inštituta v Turčiji Jean-Luca Maslina in je bila prvič postavljena v Carigradu, ko je ta skupaj z nemškim Essnom in madžarskim Pecsem nosil naziv Evropska prestolnica kulture (EPK). V osnovi se je osredotočila na sodobne francoske umetnike, postavitev v UGM pa je razširjena z deli slovenskih avtorjev.

Kustosinja francoskega dela razstave je bila pariška galeristka Eva Hober, za slovenski del pa je poskrbel Arne Brejc. Nastala je zbirka del 23 francoskih in 11 slovenskih sodobnih umetnikov. "Gre za mlajšo generacijo umetnikov, ki niso obremenjeni s predhodnimi slikarskimi deli. Osnovna ideja projekta je namreč bila spremeniti splošno veljavno prepričanje, da je lepo slikarstvo le tisto iz preteklosti, in ljudi navdušiti tudi za sodobno slikarstvo, katerega še niso ponotranjili," je za STA pojasnil Brejc.

Za razstavljene slike je značilno veliko figuralike in intenzivne barve. "Tematsko so zelo agresivne, tudi moreče. V veliko primerih gre za problematične, tudi uporniške scene, kot rezultat današnjega časa, v katerem je veliko nasilja," je še pojasnil Brejc. "To je podivjana, divja razstava, a za slovenski prostor zelo dragocena. Čeprav so dela zelo agresivna, je v njih tudi veliko lepote, atraktivnosti, fascinacije, in ravno to je tisto, kar želimo pokazati," je dodal.

Kljub raznolikosti slogovnih govoric je moč najti nekaj skupnih potez med deli posameznih avtorjev. Na primer Axel Pahlavi in Mark Požleb aktualizirata podobe na slikah-ikonah iz zgodovine umetnosti, Juliena Beneytona in Barbaro Jurkovšek zanima moč ikonskih podob vsakdanje kulture, Andrej Brumen Čop in Alkis Boutlis se navdihujeta v podobnosti med svetom žuželk in današnjo družbo, Youcef Korichi, Ronan Barrot in Kosta Kulundzic pa upodabljajo nasilje v družbi in življenju posameznika.

Razstava kot koprodukcija zavoda Maribor 2012 in Francoskega inštituta Charles Nodier bo v UGM na ogled do 9. septembra. Pred tem je poleg Carigrada gostovala še v Ankari in Nantesu, naslednje leto pa se seli v Los Angeles.