Slovenija 2.8.2012 10:38

V Križankah Tatjana Ognjanovič z deli klavirskih velikanov

Ljubljana, 2. avgusta - V okviru Festivala Ljubljana bo drevi v Križankah mogoče prisluhniti klavirskemu recitalu Tatjane Ognjanovič, ki bo posvečen 150. obletnici rojstva skladatelja Claudea Debussyja. Poleg njegovih del bodo na sporedu še skladbe virtuozov Aleksandra Skrjabina in Sergeja Rahmaninova, koncert pa bodo odprle Srebotnjakove Variacije na temo Marija Kogoja.

Preludiji iz Debussyjeve prve in druge knjige preludijev so v daljnem sorodstvu z Bachovimi preludiji in fugami Dobro ubranega klavirja, a Debussyjevi zvočni izleti v svobodni obliki obsegajo zvok zemeljske oble in tisočerih razpoloženj. Naslove pa je skladatelj zapisal na konec, ne na začetek, piše v festivalski knjižici.

Sinestetično zvočno nit bo pianistka razvijala naprej v enem najbolj cenjenih del mističnega teozofa Skrjabina, v Sonati fantaziji št. 2 v gis-molu, rusko eksplozijo zvočnih barv pa bodo sklenili izbrani preludiji Sergeja Rahmaninova iz njegovih opusov št. 23 in 32. Ti, kot piše Brigita Rovšek v festivalski knjižici, ne bodo v Debussyjevi svobodni obliki, temveč v "obliki absolutne glasbe", katere namen izraža že ime, torej igranje pred pomembnim glasbenim delom ali kot uvod v kakšno prireditev", kot je dejal Rahmaninov.

Pianistka Tatjana Ognjanovič je študirala na Akademiji za glasbo, kjer je opravila tudi specializacijo. Je nagrajenka klavirskih tekmovanj v Zagrebu, na Dunaju, v Portu, Atenah, Valencii, Jaenu in drugod ter prejemnica več posebnih nagrad za najboljšo izvedbo Beethovnove sonate.

Njen repertoar sega od baroka do najsodobnejše glasbe, vse do krstnih izvedb slovenskih skladateljev. Njeni posnetki so izšli na osmih nosilcih zvoka in obsegajo dela Turela, Srebotnjaka, Crumba, Satieja, Skrjabina in Beethovna.