Svet 2.8.2012 13:12

Španski umetniki opozarjajo na posledice krize v kulturi

Madrid, 2. avgusta - Španska vlada je z varčevalnimi ukrepi posegla na vsa področja, tudi v kulturo. Umetniki in občinstvo posledice krize že občutijo. Kot opozarjajo vodilni španski ustvarjalci v kulturi, so vsa področja umetnosti, vključno s filmom, v nevarnosti, da bodo zaradi povečanja prometnega davka izgubila svoje občinstvo.

"Tako ubijajo kulturno dejavnost v državi," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP na protestih na ulicah Madrida 19. julija dejal španski igralec in oskarjevec Javier Bardem. "Španija je država, ki ustvarja veliko kulturo, poznano tudi izven meja države," je povedal in dodal: "Vendar pa bodo s sedanjim ravnanjem močno skrčili kulturno industrijo v državi."

Vlada vztraja, da bodo strogi varčevalni ukrepi na dolgi rok okrepili državno ekonomijo, ekonomisti pa opozarjajo, da bo napovedani dvig prometnega davka 1. septembra negativno vplival na potrošnjo, kar bo imelo za ekonomijo negativne posledice.

Ker so Španci že začeli trošiti manj denarja za kulturo, kulturna industrija opozarja, da bo dvig prometnega davka pomenil dokončni udarec.

Umetniki menijo, da zmanjšanje subvencij ogroža dolgoletne ugodnosti, ki jih je kultura imela v državi, več desetletij zaznamovani s posledicami državljanske vojne. Štiri desetletja, ki sta jih zaznamovali diktatura in cenzura, so enega najvplivnejših španskih režiserjev Luisa Bunuela pognala v izgnanstvo.

"Kot da bi se vračali v zgodovino" je na protestih v Madridu dejal igralec in režiser Carlos Iglesias.

V Španiji je bilo po koncu državljanske vojne vloženega veliko truda v kulturo, da bi dosegla raven, ki jo je imela pred vojno. Sedaj pa se kulturniki bojijo, da bo šel ves napredek v nič.

Reforma predvideva dvig prometnega davka pri kulturnih prireditvah s sedanjih osem na 21 odstotkov. Če bi se celotno breme dviga prometnega davka preložilo na uporabnika kulturnih dobrin, bi moral ta pri ceni sedem evrov za kino vstopnico zanjo po novem plačati dodatno še več kot evro, kar nekaj dodatnih evrov bi padlo pri sicer dražjih gledaliških vstopnicah.

Dvig prometnega davka bi prizadel vse panoge v kulturi, še posebej pa gledališče in film, kjer je davek trenutno nizek. Prometni davek pri vstopnicah za bikoborbe in nogometne tekme naj bi se dvignil z 18 na 21 odstotkov.

Ustvarjalci s področja gledališča, plesa, opere in glasbe so že izrazili svoje nestrinjanje z napovedano dvigom prometnega davka. Medtem pa recesija v Španiji umetnike sili v tujino, tako kot na tisoče drugih obupanih španskih delavcev.

"Tukaj živim, to je moja država, vendar od nedavnega delam več v tujini kot v Španiji," je dejal Bardem, poznan po hollywoodskih vlogah, med drugim v filmu Ni prostora za starce ali Ljubezen v Barceloni. Dodal je: "Sem sem na srečo imel to možnost, zato sem lahko delal ves čas. Če pa bi v glavnem delal v Španiji, bi bil sedaj brezposelen."