Svet 3.8.2012 6:00

V Weimarju bodo po prenovi za javnost ponovno odprli Goethejev muzej

Weimar, 3. avgusta - Na predvečer obletnice rojstva pesnika, pisatelja, dramatika in esejista Johanna Wolfganga Goetheja bodo 27. avgusta v Weimarju s slovesnostjo in novo stalno razstavo odprli prenovljeni Nacionalni Goethejev muzej. Prenova muzejske stavbe je stala 1,8 milijona, še dodatnih 1,4 milijona evrov pa je stala postavitev nove stalne razstave.

Stalna razstava po besedah generalnega direktorja muzejev Sklada Klassik Wolfganga Hollerja nosi naslov V valeh življenja, v vihri dejanj in je zamenjala leta 1999 odprto stalno razstavo z naslovom Ponavljajoče zrcaljenje.

Novost po prenovi je tudi ta, da bodo lahko poslej obiskovalci, tako kot so nekdaj Goethe in njegovo gostje, v muzejski sklop, ki obsega Goethejevo hišo, vrt in muzej, ponovno vstopali skozi historična vrata, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Svetel foyer s sprejemnico za obiskovalce in muzejsko trgovino obiskovalce pričakuje že od četrtka. "To bo na nek način poskusno obdobje za ponovno odprtje, ki ga bomo proslavili z bogatim programom od 26. do 28. avgusta," je dejal Holler. Prenova je bila nujna zaradi vedno večjega števila obiskovalcev.

Goethejeva hiša, ki jo nameravajo po Hollerjevih besedah prenoviti v letih 2015/16, prenese le določeno število obiskovalcev na dan. Tudi preostale razstave, med njimi postavitev v hiši za služabnike, jih lahko sprejmejo le določeno število.

Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) se je rodil v Frankfurtu na Majni. Študiral je pravo v Leipzigu in Strasbourgu. Leta 1775 se je na povabilo saškega vojvode preselil v Weimar.