Slovenija 3.8.2012 9:18

NA JAK kot formulo za preživetje prepoznali najprej Preglovo upokojitev

Ljubljana, 3. avgusta - Prvi direktor Javne agencije za knjigo RS (JAK) Slavko Pregl se je z zadnjim dnem julija upokojil. Kot je povedal v pogovoru za današnji Dnevnik, so kot formulo preživetja agencije prepoznali najprej njegovo upokojitev in odpoved delovnega razmerja dvema uslužbencema iz poslovnih razlogov.

Ljubljana, ZRC Sazu. Upokojeni direktor Javne agencije RS za knjigo Slavko Pregl. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, ZRC Sazu.
Upokojeni direktor Javne agencije RS za knjigo Slavko Pregl.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana, ZRC Sazu. Upokojeni direktor Javne agencije RS za knjigo Slavko Pregl. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, ZRC Sazu.
Upokojeni direktor Javne agencije RS za knjigo Slavko Pregl.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Zdajšnja ekipa se bo po njegovih besedah poslovila od pravnika in ene od uslužbenk, ki delujeta na področju znanstvenega založništva. To so bile tudi tri najvišje plače na agenciji, njegova je znašala 2200 evrov neto, je povedal za časnik.

Kot drugo bo življenje agenciji za kakšna dva meseca omogočila uporaba presežka iz preteklih let v višini 57.000 evrov, obljubljata pa se tudi dve zasebni donaciji. Kot tretje pa bo razmere predvidoma z jesenjo pomagala reševati tarifa za prijavitelje na razpise in prejemnike sredstev, a Pregl upa, da le začasno, dokler se zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) ne odpravi in se razmere ne normalizirajo.

Pregl se je upokojil na lastno željo ter skladno z določili ZUJF. Na vprašanje, ali bi se upokojil, če ZUJF ne bi bil v veljavi, pa je odgovoril, da ne gre samo za določila ZUJF, ampak za siceršnji položaj agencije in odnosa financerja do agencije.

Na vprašanje, ali je o odstopu s položaja direktorja razmišljal že prej, odkar se je letos agencija znašla pod političnim pritiskom, pa je odgovoril, da o upokojitvi ni razmišljal. "Sem človek, ki verjame v racionalne argumente, a ta možnost upokojitve je nazadnje vseeno prišla kot priročna rešitev," je pojasnil.

V pokoj Pregl odhaja z besedami: "Mogoče bi vlada ali ustrezno ministrstvo lahko dalo svetal zgled in začelo pridobivati svoje plače na trgu. Potem bi se tudi mi lahko potrudili, ker bi imeli na nekoga pokazati, kako je to naredil."

Kar se tiče znanstvenega tiska, sicer še vedno ni znano, kdaj bodo založniki prejeli svoja sredstva, neuradno pa je po njegovih besedah slišati, da naj bi bila ta še znižana.