Slovenija 3.8.2012 10:27

V Brestanici zaključujejo obnovo gradu Rajhenburg

Brestanica, 3. avgusta - Na gradu Rajhenburg v Brestanici, kjer so nedavno zaključili aprila lani začeto obnovo grajskega kompleksa, potekajo zadnja dela, ki so namenjena opremljanju in vsebinski zapolnitvi tega objekta. V Kulturnem domu Krško, ki je prevzel vlogo upravljavca gradu, sprejem prvih obiskovalcev pričakujejo še pred koncem leta, so sporočili z občine Krško.

Brestanica, grad Rajhenburg. Brestaniški grad Rajhenburg. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Brestanica, grad Rajhenburg.
Brestaniški grad Rajhenburg.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Po podatkih občine Krško vrednost celotne obnove znaša nekaj manj kot pet milijonov evrov. Naložbo, pri kateri ni bilo zamud, v treh četrtinah sofinancira evropski sklad za regionalni razvoj, preostanek denarja pa bo zagotovila občina.

Kot so zapisali v Krškem, bo brestaniški grad še naprej pretežno muzej, po obnovi pa bodo njegovi prostori skozi vse leto namenjeni tudi storitvam in različnim prireditvam.

Hkrati z obnovo grajskega kompleksa so objekt prenovili tudi v vsebinskem smislu. Med drugim bodo v grajskih razstaviščih predstavili meniški red trapistov, ki je kot lastnik gradu v 19. stoletju vzpodbudil razvoj posavskega podeželja, posebno razstavo bodo posvetili slovenskim izgnancem.

Napovedujejo tudi raznovrstno ponudbo izdelkov lokalnih rokodelcev in čokoladnico z ročno izdelano čokolado, obiskovalce pa bodo povabili še v vinsko galerijo in restavracijo, so še sporočili iz Krškega.

Grad Rajhenburg viri prvič omenjajo leta 895 in velja za najstarejši grad na Slovenskem. Od njegovih mnogih lastnikov je najbolj znan red trapistov, ki ga je preuredil v samostan, njegovi menihi pa so se ukvarjali s poljedelstvom, živinorejo, vinogradništvom, sadjarstvom, čebelarstvom, vrtnarstvom in obrtjo.

Njihov najbolj znan izdelek je bil sir trapist, leta 1896 pa so začeli z industrijsko proizvodnjo čokolade in likerjev. Pri njih je kupoval sam cesar Franc Jožef, ki jim je leta 1912 podelil priznanje za kakovost, redovniki so imeli tudi lastno elektrarno, leta 1896 pa so si napeljali telefon.

Grad je ostal v posesti trapistov do druge svetovne vojne, med njo je bil v njem zbirni center za slovenske izgnance, po vojni pa zapori za ženske. Od leta 1968 naprej grad spreminjajo v muzej, v njem pa domujejo razstave o njegovi in krajevni zgodovini - Brestanica skozi čas, razstava o menihih trapistih, razstava o slovenskih izgnancih ter razstava o političnih zapornikih internirancih.