Slovenija 6.8.2012 9:11

Kino brez stropa letos na dvorišču ptujskega gradu

Ptuj, 6. avgusta - S projekcijo kratkih filmov, nastalih v okviru mednarodnega Filmskega kampusa, se bo drevi na Ptuju začel festival Kino brez stropa, ki tudi to poletje prinaša filmske projekcije na prostem. Ptujčane in obiskovalce najstarejšega slovenskega mesta čaka teden brezplačnih filmskih užitkov na dvorišču ptujskega gradu.

Ptuj. Mesto Ptuj. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ptuj.
Mesto Ptuj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Poslanstvo projekta Kino brez stropa, ki ga Mestni kino Ptuj in njegov upravitelj Center interesnih dejavnosti (Cid) Ptuj letos prirejata že tretjič, je popularizirati filmsko umetnost. Lanska izvedba je privabila več kot 2000 gledalcev.

Letni kino se letos iz dominikanskega samostana, ki ga obnavljajo, seli na dvorišče ptujskega gradu. Bogatejši bo tudi spremljevalni program. Filme bodo po navedbah Maje Lapuh iz Cid Ptuj na platno pospremili raznoliki umetniški utrinki in drobna presenečenja. Nadaljujejo se tudi lani uvedene vsebine za mlado občinstvo. Dopoldanskim filmskim projekcijam bo sledil ustvarjalno-igralni Kino vrtiček.

Vsebinsko bodo v luči splošne krize v družbi rdeča nit letošnjega Kina brez stropa Mračne vizije. Tako bodo med drugim na ogled britanska črna komedija o islamskih skrajnežih Štirje levi, ameriški film o apokaliptičnem viharju Zaklonišče, psihološki triler Melanholija ter eden najbolj nagrajevanih filmov leta Umetnik.

Festival se bo pričel s projekcijo kratkih dokumentarnih filmov, nastalih v okviru Filmskega kampusa. Več kot 50 mladih iz desetih držav je na delavnici na Ptuju od 27. julija spoznavalo proces ustvarjanja dokumentarnih filmov in se v njem tudi lastnoročno preizkusilo. Zadeve so se lotili pod mentorstvom priznanih filmskih avtorjev, kot so režiserji Želimir Žilnik, Boris Petkovič in Marko Cvejić, snemalec Jure Černec ter montažer Nemanja Babić.

Filmski kampus predstavlja sklepno dejanje regionalne Mreže filmskih delavnic, ki so bile na pobudo Evropske prestolnice kulture (EPK) med marcem in junijem organizirane v Mariboru in partnerskih mestih.