Svet 7.8.2012 5:00

Na literarnem festivalu v Berlinu letos 183 avtorjev

Berlin, 7. avgusta - Mednarodni literarni festival v Berlinu bo v 12. izdaji potekal od 4. do 16. septembra. Na njem bo sodelovalo 183 avtorjev iz 58 držav. Že uro pred odprtjem festivala se bo celoten Berlin spremenil v veliko čitalnico. Pod naslovom Berlin bere bodo namreč pozvali vse Berlinčanke in Berlinčane, da kjerkoli že bodo, berejo iz svojih najljubših knjig.

Ljubljana. Knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Otvoritveni govor bo letos imel kitajski pisatelj v eksilu Liao Yiwu, tudi letošnji dobitnik mirovne nagrade nemških knjigotržcev. Yiwu je poleg tega pobudnik razstave z naslovom Vidne in nevidne ječe, na kateri bodo poleg njega zastopani še Ai Weiwei, Liu Xia, Meng Huang in Tsering Dorjee. Razstava bo od 3. septembra dalje postavljena v Hiši berlinskega festivala.

Pod naslovom Literature sveta bodo predstavili avtorje, kot so Isabel Allende, Amir Hassan Cheheltan, Ha Jin, Chad Harbach, Michel Houellebecq, Herta Müller, Peter Nadas, Kiran Nagarkar, Laura Restrepo, Eric-Emmanuel Schmitt, Kyung-Sook Shin, Ngugi wa Thiongo in Kyung-Sook Shin.

Na letošnji izdaji bo fokus na Evropi zdaj. Na omenjeno temo se bodo vrstile razprave in branja, ki se jih bo udeležilo okrog 40 priznanih pisateljev iz Evrope in drugih kontinentov. Otvoritveno predavanje bo imel Karl Schlögel 14. septembra v Hiši berlinskega festivala.

Del programa bo posvečen tudi vplivom med umetnostjo in literaturo. Tako bosta Jonathan Meese in Durs Grünbein govorila o diktaturi umetnosti, Norbert Bisky pa se bo pogovarjal z islandskim pisateljem Bjarnijem Bjarnasonom. V programu bodo sodelovale tudi berlinske galerije z vrsto zanimivih dogodkov.

Del programa bo namenjen tudi otrokom in mladini. V šesturnem programu Spomin, spregovori pa bo ob 50. obletnici smrti Hermana Hessseja igralka Marie Colbin 9. avgusta brala Siddharto.

Predprodaja festivalskih vstopnic se je začela že v ponedeljek, so sporočili organizatorji.