Slovenija 7.8.2012 10:05

Theresa Plut s francoskimi melodijami na Festivalu Ljubljana

Ljubljana, 7. avgusta - Festival Ljubljana bo po francoskem Triu des Alpes nocoj postregel s še enim koncertom, posvečenim 150-letnici rojstva Claudea Debussyja. V intimo njegovih pesmi se bo poglobila sopranistka Theresa Plut ob klavirski spremljavi Tadeja Horvata. Koncert je bil zaradi velikega zanimanja prestavljen iz Viteške dvorane Križank v Slovensko filharmonijo.

Glasbenika bosta poslušalcem predstavila najboljše skladbe francoskih skladateljev ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja. Poleg Debussyjevih samospevov bosta poustvarila še pesmi Camillea Saint-Saensa, Ernesta Chaussona, Olivierja Messiaena in Francisa Poulenca, napoveduje festivalska knjižica.

Theresa Plut, v Kanadi rojena pevka slovenskih staršev, je znana po svojem koloraturnem sopranu in repertoarju, ki sega od opernih do koncertnih del. Njeni recitali v zadnjem času pa izkazujejo njeno veliko muzikalnost in nadarjenost za poustvarjanje umetniške pesmi.

Nastopala je z dirigenti, kot so Emmanuel Villaume, Nicholas Milton, John Fiore, George Pehlivanian, Alain Paris, Alexander Joel in drugi, ter je redna gostja Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Živi v Sloveniji.

V pravkar minuli sezoni je veliko časa posvetila sodobni glasbi. Med drugim je z radijskimi simfoniki sodelovala pri krstni izvedbi Kantate Artemis za sopran, kvartet saksofonov in orkester Janeza Matičiča.