Svet 8.8.2012 5:00

V Baslu septembra razstava del Edgarja Degasa

Basel, 8. avgusta - V Muzeju fundacije Beyeler v Baslu bodo septembra odprli razstavo poznih del francoskega slikarja Edgarja Degasa. Na ogled bodo dela, nastala med letoma 1886 in 1912, v zelo bogatem in kompleksnem obdobju, ki predstavlja vrhunec v več kot šestih desetletjih umetnikovega ustvarjanja, so sporočili iz muzeja.

Postavitev, ki bo zajela 150 del, bo na ogled od 30. septembra do 27. januarja prihodnje leto, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Edgar Degas (1834-1917) se je rodil v Parizu. Najprej je študiral pravo, nato pa od leta 1855 slikarstvo na Ecole nationale superieure des beaux-arts. V letih 1855-60 je večkrat obiskal Italijo. Najprej je na slikah obdeloval zgodovinske motive in v olju slikal portrete, po letu 1874 pa se je posvetil predvsem študiju in slikanju figur ter se približal slogu impresionistov.

Degasa je zanimalo telo v gibanju, nanj so vplivali tudi japonski mojstri lesoreza. Najbolj je znan po študijah baletk in konjev ter skupin v gledališču in ženskih aktov. Najraje je uporabljal tehniko pastela, izdeloval je tudi bakroreze in litografije.

Manj znano je, da je bil Degas dober kipar, v letih od 1865 do 1912 je ustvaril serijo malih bronastih skulptur baletk, konjev in kopalk, ki tako kot njegove slike pričajo, kako natančno je znal oceniti človekovo dušo in opaziti še tako majhne premike telesa. Umrl je osamljen in skoraj popolnoma slep v Parizu.

Dela za razstavo bodo posodili bostonski Muzej lepih umetnosti, londonska galerija Tate, newyorški Muzej moderne umetnosti, Državne slikarske zbirke iz Münchna in pariški muzej Orsay.