Slovenija 8.8.2012 10:13

Na Ptuju razstavljene fotografije reporterja Jureta Eržena

Ptuj, 8. avgusta - V sklopu festivala Terasafest bodo danes na Ptuju odprli razstavo del fotoreporterja Jureta Eržena. V Kavarni ptujskih študentov se bo predstavil s fotografskim izborom, ki bo na svojevrsten način razgrnil dramatične podobe današnjega sveta.

Ljubljana, Ljubljanski grad. Fotografa Jure Eržen (levo) in Bojan Velikonja. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana, Ljubljanski grad.
Fotografa Jure Eržen (levo) in Bojan Velikonja.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Jure Eržen sodi med najprodornejše slovenske fotoreporterje. Večinoma poroča o dogodkih v tujini, njegove po pravilu zelo osebne fotografije so objavljene tako v slovenskem kot tujem časopisju.

Od leta 1998 dela kot fotoreporter v časopisni hiši Delo. Je avtor številnih reportaž z vsega sveta in prejemnik več nagrad. Med drugim je na letošnjem natečaju Slovenia Press Photo 2012 prejel nagrado za najboljšo fotografijo.

Najbolj znane so njegove reportaže iz ZDA, s Kube, iz Iraka, Izraela, Palestine, Jordanije, Uzbekistana, Romunije, Albanije, Indonezije, Somalije, Konga, Maroka, Evrope in območja nekdanje Jugoslavije.

Njegove fotografije so objavili v prestižnih svetovnih časnikih, tednikih in spletnih straneh, kot so The Financial Times, Le Monde, Newsweek, Le Figaro, Discover, Independent in druge.

Terasafest je festival, ki ga Klub ptujskih študentov prireja od leta 2008. V juliju in avgustu naj bi še dodatno poživil ptujske ulice in trge, predvsem s programom za mladino in študente. Sodi tudi v program Evropske prestolnice kulture (EPK).