Svet 9.8.2012 5:00

V Berlinu jeseni novi festival "Foregin Affairs"

Berlin, 9. avgusta - V iskanju novih umetniških izrazov bodo v Berlinu jeseni prvič pripravili festival "Foregin Affairs". V nemški prestolnici se bodo med 28. septembrom in 26. oktobrom predstavili umetniki iz Afrike, Azije, Latinske Amerike in Evrope. Festival bo zajel gledališče, film, ples, glasbo, likovno umetnost in arhitekturo.

Nemčija, Berlin. Center Berlina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Center Berlina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nastopajoči bodo pripravili številne performanse in akcije, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili z Berlinskega festivala. Umetniška vodja festivala je Belgijka Frie Leysen.

Za uvod bo poskrbel argentinski gledališki režiser Federico Leon s projektom "Las Multitudes", v katerem bo na oder stopilo 108 Berlinčanov in 13 argentinskih igralcev. Japonski arhitekt Kjohei Sakaguči bo v Berlinu zgradil mobilno hišo iz odpadnih materialov. Slednja bo tri tedne služila kot dom in obenem oder italijanskemu pianistu in dirigentu Marinu Formentiju, ki se bo tako v "javni osami" posvečal glasbi.

Južnoafriški umetnik Brett Bailey bo s svojo "pohodno" instalacijo oziroma performansom tematiziral razmerje med Evropo in Afriko. Berlinski igralec Fabian Hinrichs pa bo skupaj z glasbenikom Jakobom Iljo predstavil svojo prvo lastno produkcijo "Die Zeit singt dicht tot", glasbeni monolog o ključnih življenjskih vprašanjih.