Na hitro prelistano 11.8.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. avgusta - Pri Mladinski knjigi so izdali roman nizozemskega pisatelja Kluuna z naslovom Petelinčka, pri Modrijanu pa roman ameriške avtorice Jennifer Egan Tatovi na obisku. Založba Franc-Franc je izdala pesmi Simone Kopinšek, naslovljene Ljubezenke, založba Miš pa je bero za otroke obogatila s knjigo Matjaža pikala in Damijana Stepančiča z naslovom Luža.

Ljubljana. Roman ameriške avtorice Jennifer Egan z naslovom Tatovi na obisku. Foto: STA

Ljubljana.
Roman ameriške avtorice Jennifer Egan z naslovom Tatovi na obisku.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Matjaža Pikala z ilustracijami Damijana Stepančiča z naslovom Luža. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Matjaža Pikala z ilustracijami Damijana Stepančiča z naslovom Luža.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pesnice Simone Kopinšek z naslovom Ljubezenke. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pesnice Simone Kopinšek z naslovom Ljubezenke.
Foto: STA

Ljubljana. Roman nizozemskega pisatelja Kluuna z naslovom Petelinčka. Foto: STA

Ljubljana.
Roman nizozemskega pisatelja Kluuna z naslovom Petelinčka.
Foto: STA

PETELINČKA - PREDZGODBA K ROMANOVA PRIDE ŽENSKA K ZDRAVNIKU IN VDOVEC

Novi roman nizozemskega pisatelja Kluuna, ki je v Sloveniji zaslovel z deloma Pride ženska k zdravniku in Vdovec, prinaša duhovito satiro o domišljavih moških in uspešnih ženskah. V njej "igrajo" Stijn, Carmen, Luna, Frenk in Maud. Zgodbo, ki je del predzgodbe k omenjenima romanoma, je avtor postavil v Amsterdam leta 1998. To je bilo obdobje, ko je mesto prekipevalo od življenja, ko je večina na veliko služila denar in se zabavala. Stijn poskuša s svojim poslovnim partnerjem Frenkom unovčiti ta optimistični čas. Želita si uspeha, ugleda in dobička. Porodi se jima poslovna ideja - mednarodno naravnana, preprosta, z veliko ciljno skupino. Avtor s polnim imenom Raymond van de Klundert Kluun je bralce po vsem svetu pretresel z romanom Pride ženska k zdravniku iz leta 2003, ki ga je napisal po ženini smrti. Nadaljevanje zgodbe je popisal v romanu Vdovec. Vse tri Kluunove romane je poslovenila Tanja Mlaker.

TATOVI NA OBISKU - ROMAN Z GLASBENIM PRIDIHOM

V romanu Tatovi na obisku je Eganova spletla mrežo intimnih pripovedi, ki jih je večinoma umestila v čas ameriških 80. in 90. let minulega stoletja. Poglavja lahko bralec bere kot samostojne zgodbe, ki sestavljajo celovito kompozicijo, zgrajeno okoli nekoč uspešnega glasbenega menedžerja Bennieja v krizi srednjih let in njegove pomočnice Sashe. Glasbeni jezik v delu ni naključje, saj sta bila rock'n'roll in punk podlaga generacij, rojenih po letu 1960. Usode protagonistov govorijo o večnih stvareh: človeški krhkosti in ranljivosti, mladostnih težavah, uporništvu pa tudi staranju. Pisateljica je tako na vzorcu med seboj prepletenih osebnih zgodb zajela duh časa in psihološki portret zadnjih 40 let skupaj z dobrim desetletjem prihodnosti. Ameriška pisateljica Jennifer Egan (1962) se je rodila v Chicagu, odraščala v San Franciscu in študirala v Pennsylvaniji ter v Veliki Britaniji. Že z drugim romanom "Look at me" (Poglej me) se je uvrstila med finaliste za ameriško državno nagrado za književnost, njeno doslej najodmevnejše delo pa je prav pričujoči roman Tatovi na obisku, ki ga je napisala leta 2010. Zanj je prejela več nagrad. Knjigo je v slovenščino prevedla Maja Novak.

LJUBEZENKE - NABOR PESMI O LJUBEZNI (PO OTROŠKO)

Pesniška zbirka Kopinškove prinaša nabor 37 prisrčnih pesmi o ljubezni, ki bo blizu najmlajšim bralcem. Knjigo je uredil Feri Lainšček, s črno-belo-rdečimi ilustracijami pa jo je obogatil Aleš Pogorevčnik. Simona Kopinšek je novinarka in pesnica, ki je v zadnjih letih pritegnila pozornost literarnih krogov. Leta 2009 je izdala pesniški prvenec Antahkaran in drugi obrazi Lepote.

LUŽA - PIKALOV LUŽA V LIKOVNI INTERPRETACIJI DAMIJANA STEPANČIČA

Pikalov Luža, deček Ran, obiskuje waldorfski vrtec. Iz simpatičnih srečevanj med njim, pravili vrtca in običajnega sveta nastaja prvoosebna pripoved, ki je igriva, prepričljiva in najmočnejša predvsem v avtentični dikciji šestletnika. Njegovemu miselnemu svetu in jezikovnim zmožnostim avtor prilagaja skladenjske vzorce ter izbor besed, med katerimi so nekatere tudi tabujske in brez dlake na jeziku poimenujejo tisto, o čemer mladinska književnost največkrat molči. Pikalova izpeljava pripovedi je dosledna in nikjer ne odstopa od koncepta, inovativna je tudi tematsko, saj si je avtor drznil vplesti v dogajanje nekatere "banalne" situacije, so leta 2001 zapisali v žiriji, ki je delu podelila nagrado večernica. Tokratno izdajo knjige bogatijo ilustracije Damijana Stepančiča.