Svet 8.8.2012 16:01

Film presenečenja festivala v Benetkah je "The Master"

Benetke, 8. avgusta - Film presenečenja 69. mednarodnega filmskega festivala v Benetkah je "The Master" (Gospodar) ameriškega režiserja Paula Thomasa Andersona, so v torek sporočili organizatorji. Andersonov film, ki ga bodo v prisotnosti režiserja prikazali 1. septembra, je 18. film, ki je uvrščen v tekmovalni program festivala.

V filmu so v glavnih vlogah zaigrali Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams in Jesse Plemons.

Za zlatega leva se bodo sicer potegovala tudi priznana režijska imena, kot so Terrence Malick, Brian De Palma, Takeši Kitano in Marco Bellochio.

Žiriji festivala bo predsedoval ameriški režiser in producent Michael Mann, v njej pa bodo še francoska igralka Laetitia Casta, francosko-švicarska režiserka Ursula Meier, vsestranski filmski ustvarjalci Matteo Garrone, Ari Folman in Pablo Trapero ter producent Peter Ho-Sun Chan.

Poleg tega so v torek predstavili še tri filme, ki bodo prikazani izven konkurence. To so dokumentarna filma italijanskih režiserjev Maurizia Zaccara in Pasqualeja Scimeca ter srhljivka nemške režiserke Alex Schmidt, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Festival bo 29. avgusta odprla indijska režiserka Mira Nair s političnim trilerjem "The Reluctant Fundamentalist" (Ugovor vesti nekega fundamentalista), nastalim po romanu Mohsina Hamida.

Zlatega leva za življenjsko delo bo letos prejel italijanski režiser Francesco Rosi. Festival se bo sklenil 8. septembra.