Slovenija 9.8.2012 13:27

Pri Sanjah roman japonskega velikana Sosekija in Kosovelove misli

Ljubljana, 9. avgusta - Pri založbi Sanje so knjižno bero obogatili z romanom Natsumeja Sosekija Koprnenje, kanonskim delom japonske književnosti, in izborom misli Srečka Kosovela #Pravica: Mladi verujejo vate, Pravica. Osrednja tema Sosekijevih del je konflikt, ki ga je Japonski prinesla modernizacija države, družbenokritični ton pa prednjači tudi v Kosovelih mislih.

Najodmevnejši literarni izdelek velikana Sosekija, ki ga prištevajo med začetnike sodobne proze, slovi po izčiščeni temi in obliki, je na predstavitvi knjig dejal prevajalec in avtor spremne besede Iztok Ilc. Za razliko od nekaterih avtorjevih del, ki so močno vpeta v japonsko okolje in morda zato ne tako zanimiva za nejaponsko bralstvo, je to delo bolj univerzalno. "To je roman, ki te s svojo neposrednostjo in iskrenostjo zadane," je poudaril Ilc, ki je prepričan, da je bil skrajni čas za njegov prevod.

Soseki (1867-1916), ki velja za japonskega Charlesa Dickensa, je poleg pisanja poučeval angleščino ter raziskoval literaturo, v kateri je, tako Ilc, želel najti njeno popolnost.

Misli, ki sta jih iz Kosovelovih esejev za pričujočo knjižico #Pravica izbrala urednika Rok Zavrtanik in Tjaša Koprivec, so po besedah slednje tako žive, da so več kot primerne "za tu in zdaj". Misel, kot je "Zmaga resnice v kulturnem, humanizma v gospodarskem, pravičnosti v socialnem življenju, bo največji triumf sodobnega človeštva", je zgovorna tudi v današnjem času.

V hiši sanjajočih knjig je Koprivčeva predstavila še dvojec slikanic: Hišo pravljic ter delo Slavček in granatno jabolko. Slikanica Anik Le Ray in Rebecce Dautremer, ki trenutno velja za eno najvidnejših francoskih ilustratork, prinaša zgodbo o kratkohlačniku Natanu, ki se znajde pred velikim izzivom. Čeprav ne zna brati, mora razvozlati magični napis na zidu podarjene knjižnice, saj bodo v nasprotnem primeru pravljični junaki, kot so Alica, Rdeča Kapica in Peter Pan, izginili.

Slikanica Slavček in granatno jabolko je delo Koprivčeve in Polone Lovšin. Delo z nežnimi podobami ptiča in sadeža, kot si ju je zamislila Lovšinova, podaja povedko v verzih Koprivčeve. Ta v njej splete zgodbo o slavcu in granatnem jabolku, ki je očarano nad ptičevim petjem.