Slovenija 10.8.2012 7:00

V Divači retrospektiva filmov z glasbo Bojana Adamiča

Divača, 10. avgusta - V letnem kinu Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači se bo danes začela retrospektiva filmov z glasbo Bojana Adamiča, s 1. septembrom pa se bo preselila v Slovensko kinoteko v Ljubljano, kjer bo trajala do konca meseca. V dobrem mesecu in pol bo mogoče videti številne celovečerne in kratke filme z njegovo glasbo.

Ribnica. Fotografija skladatelja Bojana Adamiča; za mizo hči skladatelja Alenka Adamič. Foto: Tina Kosec/ STA Arhiv STA

Ribnica.
Fotografija skladatelja Bojana Adamiča; za mizo hči skladatelja Alenka Adamič.
Foto: Tina Kosec/ STA
Arhiv STA

Ribnica. Fotografija skladatelja Bojana Adamiča. Foto: Tina Kosec/ STA Arhiv STA

Ribnica.
Fotografija skladatelja Bojana Adamiča.
Foto: Tina Kosec/ STA
Arhiv STA

Retrospektivo bo dan po skladateljevem rojstvu odprla romantična najstniška komedija Vesna Františka Čapa iz leta 1953, eden najbolj priljubljenih slovenskih filmov vseh časov, k čemur je po mnenju poznavalcev zagotovo pripomogla tudi sijajna Adamičeva glasbena spremljava.

Slovesno odprtje bo ob spremljavi pianistke Vlaste Doležal Rus popestrila violinistka Alenka Maier Popov, ki bo odigrala odlomek iz filma ter Adamičevo skladbo Pomlad.

Do konca avgusta oziroma preselitve v Ljubljano si bo pod zvezdami na Krasu mogoče ogledati še filma Dobro morje Mirka Groblerja iz leta 1953 in Peščeni grad Boštjana Hladnika iz leta 1962.

V Ljubljani bo retrospektivo 1. septembra odprl bosanski film Valter brani Sarajevo Hajrudina Krvavaca iz leta 1872, zadnja filma pa bosta na sporedu 28. septembra. To bosta celovečerca Nasvidenje v naslednji vojni Živojina Pavlovića iz leta 1980 in Butnskala Francija Slaka iz leta 1985.

Do takrat si bo med drugim mogoče ogledati še filme V začetku je bil greh Františka Čapa in Trenutki odločitve istega režiserja, Tri četrtine sonca in Veselica Jožeta Babiča, Ples v dežju in Erotikon, vrtiljak strasti Boštjana Hladnika ter Lažnivka in Idealist Igorja Pretnarja, v svoji poletni številki najavlja Kinotečnik.

Retrospektivo je ob letošnji 100-letnici skladateljevega rojstva pripravila Slovenska kinoteka v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivov pri Arhivu RS, Slovenskim filmskim centrom ter družino Bojana Adamiča, ki koordinira jubilejne prireditve.

Po podatkih njegove družine je Adamič napisal glasbo za 248 slovenskih in tujih, kratkih in celovečernih filmov, od tega je 107 celovečernih. To ga umešča v sam svetovni vrh in ob bok eminentnim imenom, kot je Ennio Morricone.