EPK 2012 11.8.2012 4:00

Poletni lutkovni pristan ponovno vabi pred mariborske minorite

Maribor, 11. avgusta - S predstavo Zoopotniki Lutkovnega gledališča Pupilla iz Lendave se bo danes v Mariboru začel 23. Poletni lutkovni pristan. Festival, ki zadnje konce tedna pred pričetkom šolskega leta že tradicionalno pripelje lutke na dvorišče Lutkovnega gledališča Maribor (LGM), bo ponovno postavil na ogled tako slovenske kot tuje predstave.

Ljubljana. Lutke, lutka, igrače. Foto: Tamino Petelinšek / STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutke, lutka, igrače.
Foto: Tamino Petelinšek / STA
Arhiv STA

Po besedah umetniške vodje Katarine Klančnik Kocutar bo festival letos "takšen, kot ga poznamo", čeprav so mednarodni program zaradi Evropske prestolnice kulture (EPK) razširili na vse leto.

Ob koncih tedna do 3. septembra bodo na ogled uspešne slovenske predstave pretekle sezone in izbor kakovostnih predstav iz tujine. Gostujoče predstave bodo iz Češke, Nemčije, Estonije, Madžarske, Velike Britanije, Čila in Avstralije. Iz Slovenije se bodo predstavila lutkovna gledališča iz Lendave, Kranja in Ljubljane.

Med vrhunci bo slovensko-češka koprodukcija Gagarin, katere slovenska premiera bo 1. septembra. Produkcijo navdihuje zgodba Jurija M. Nagibina Smehljaj in zvezde, ki opisuje življenje in delo prvega človeka v vesolju Jurija Aleksejeviča Gagarina. Predstavo za odrasle je v sodelovanju z LGM pripravila češka skupina Športniki z režiserjem Jakubom Vašičkom, ki se je podpisala že pod zelo uspešno produkcijo Vrnitev v Bullerbyn.

Poleg predstav bodo v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor (UGM) in društvom Mars priredili več ustvarjalnih delavnic. Prav tako bo ves čas trajanja festivala na ogled fotografska razstava "Look at me" avtorjev Petre Greiner, Janeza Debeljaka in Reneja Gomolja s portreti otrok s posebnimi potrebami. Pred stavbo LGM pa bo stala instalacija Mestece v kitu avtorice Nine Šulin.

Predstave bodo na dvorišču in v dvoranah lutkovnega gledališča v nekdanjem minoritskem samostanu na Lentu, v Mestnem parku ter v UGM. Vstop je brezplačen.