Slovenija 10.8.2012 9:27

MOL: Otroška knjigarna bo delovala tudi v prihodnje

Ljubljana, 10. avgusta - Mestna občina Ljubljana (MOL) obžaluje odločitev Založbe Kres, da bo prenehala s programom knjigarne Kres pod gradom, kar se bo po napovedih zgodilo konec meseca. Za "poslovno neuspešno delovanje knjigarne" se ljubljanska občina ne čuti odgovorna, obenem pa napoveduje, da bo tovrstna knjigarna na tem mestu delovala tudi v prihodnje.

Ljubljana, Mestni dom. Knjigarna z otroško literaturo Kres pod gradom. Knjige. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestni dom.
Knjigarna z otroško literaturo Kres pod gradom.
Knjige.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ljubljana,. Knjigarna z otroško literaturo Kres pod gradom. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana,.
Knjigarna z otroško literaturo Kres pod gradom.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ljubljana,. Knjigarna z otroško literaturo Kres pod gradom. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana,.
Knjigarna z otroško literaturo Kres pod gradom.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Kot je po napovedi, da bo specializirana otroška knjigarna konec avgusta po dobrih dveh letih delovanja zaprla vrata, za STA zapisal vodja oddelka za kulturo na MOL Uroš Grilc, se MOL ne čuti odgovorna za "poslovno neuspešno delovanje knjigarne" zato, ker je prav na primeru otroške knjigarne v Mestnem domu vzpostavila določene oblike podpore tej dejavnosti, ki je ni bila doslej deležna nobena knjigarna v Sloveniji.

"Na MOL močno verjamemo v projekt otroške knjigarne v Mestnem domu, zato lahko napovemo, da bo skladno s strategijo Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) otroška knjigarna, ki bo ponujala kakovosten izbor knjig za otroke in mladino ter obenem izvajala program spodbujanja bralne kulture, na tem mestu delovala tudi v prihodnje," zagotavlja Grilc.

Po njegovih trditvah je znano, da je delovanje knjigarniške mreže v Sloveniji že vrsto let zelo problematično, da je to njen najšibkejši segment, da so knjigarne po Sloveniji zelo neenakomerno razpršene in da je veliko krajev v Sloveniji brez knjigarne. Znano je tudi, da je zmanjšanje kupne moči kot posledica gospodarske krize dodatno prizadelo poslovanje knjigarn ter da smo Slovenci po prodaji knjig na repu evropskih držav. Pred nekaj dnevi je tako svoja vrata zaprla knjigarna Mladinske knjige trgovine na Miklošičevi cesti, kar pomeni, da so razlogi za zaprtje knjigarn izrazito ekonomske narave in vezani na dogajanje na knjižnem trgu, ocenjuje Grilc.

Odprtje knjigarne Kres pod gradom je bil, kot se spominja, eden pomembnejših dogodkov programa Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010. Pobudo zanjo je dal oddelek za kulturo MOL kot upravljalec Mestnega doma, LGL pa je izpeljalo ustrezne postopke za izbor knjigarne.

Z odprtjem specializirane otroške knjigarne se je pomembno zaokrožil tudi del strategije razvoja kulture v MOL 2008-2011, ki govori o tem, da se program Mestnega doma v celoti nameni programom za otroke. Knjigarna je po njegovem mnenju nadgradila ponudbo LGL.

"O pomenu tega projekta za MOL govori že samo dejstvo, da se je knjigarno, ki je v osnovi komercialna dejavnost, umestilo v javno kulturno infrastrukturo in na lokacijo poleg grajske vzpenjače, ki je kot izhodišče za obisk Ljubljanskega gradu najbolj obiskana turistična točka v mestu. Delovanju knjigarne je MOL tako pripisala določen javni interes," je prepričan Grilc. Dodaja še, da sta MOL in LGL "z naklonjenostjo sodelovala pri nastajanju nove knjigarne ter vseskozi z njo tudi dobro sodelovala".