Slovenija 12.8.2012 8:00

Vokalna akademija Ljubljana s tremi koncerti doma in v zamejstvu

Trst, 12. avgusta - Vokalna akademija Ljubljana bo danes začela kratko turnejo, ki bo obsegala tri koncerte v zamejstvu in Sloveniji. Prvega bodo nocoj izvedli na Repentabru, drugega v torek, 14. avgusta, v Šentjanžu v Rožu, zadnjega pa v sredo, 15. avgusta, v Radovljici. Valovci se z njimi vračajo k koreninam - narodni pesmi iz Slovenije in še posebej zamejstva.

Jedro programa sestavljajo slovenske narodne pesmi iz Italije, Avstrije in Slovenije v priredbah sodobnih slovenskih skladateljev. Ob tem bodo pevci predstavili še nekaj svojih znanih izvedb svetovne zborovske klasike.

Izvedli bodo dela Lojzeta Lebiča, Pavleta Merkuja, Uroša Kreka, Marjana Gabrijelčiča, Ambroža Čopija, Valterja Lo Nigra ter Claudia Monteverdija, Franza Schuberta, Frederika Chopina in Maxa Regerja. Pri tem jim bodo, kot so sporočili, pomagale sopranistka Martina Burger, violončelista Urša Kržič ter pianistki Katarina Tominec in Mojca Prus.

Zbor, ki ga proti petemu letu delovanja vodi letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Stojan Kuret, ima za sabo uspešno sezono, v kateri je med drugim izvedel izbrane Monteverdijeve motete, Mozartov Requiem v sodelovanju s Čarnicami in otvoritveni koncert na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru. Julija pa je na Kitajskem predstavljal evropsko zborovsko petje na 1. svetovnem zborovskem vrhu.