Svet 12.8.2012 5:00

Glasbena nagrada dežele Salzburg Georgu Friedrichu Haasu

Salzburg, 12. avgusta - Avstrijski skladatelj Georg Friedrich Haas je dobitnik glasbene nagrade dežele Salzburg za leto 2013. S tem je postal četrti dobitnik te mednarodne skladateljske nagrade, vredne skupaj 80.000 evrov. Sam bo dobil 60.000 evrov, 20.000 evrov pa znaša dodatna nagrada, ki jo bo prejel njegov mlajši italijanski kolega Aureliano Cattaneo.

"Z glasbeno nagrado Salzburg, ki je ena največjih nagrad za sodobno glasbo na svetu, želimo utrditi Salzburg kot središče sodobne umetnosti," so ob razkritju letošnjih nagrajencev poudarili podeljevalci nagrade.

Devetinpetdesetletni Georg Friedrich Haas velja za enega najbolj uspešnih skladateljev svoje generacije. Ustvarja spektralno glasbo ter poučuje na univerzah na Dunaju, v Gradcu in Baslu. Njegova dela na vseh pomembnejših festivalih klasične glasbe izvajajo ansambli, kot so Klangforum Wien, Simfonični orkester Bavarskega radia, Münchenski filharmoniki, leipziški Gewandhaus, orkester Mozarteum iz Salzburga ali filharmonični orkester iz Los Angelesa.

Dela obeh nagrajencev bo veliki dvorani salzburškega Mozarteuma mogoče slišati na koncertu 1. marca 2013 v okviru salzburškega bienala.

Glasbeno nagrado dežele Salzburg so pred Georgom Friedrichom Haasom prejeli italijanski skladatelj Salvatore Sciarrino (2006), švicarski skladatelj Klaus Huber (2009) in avstrijski skladatelj Friedrich Cerha (2011). Slednji je letos dobil tudi nagrado "Ernst von Siemens", ki je znana tudi kot Nobelova nagrada za glasbo.