Svet 11.8.2012 19:21

V Locarnu zlati leopard za francoski film "La Fille de Nulle Part"

Locarno, 11. avgusta - V švicarskem Locarnu je danes s podelitvijo nagrad padel še zadnji kader letošnjega 65. mednarodnega filmskega festivala. Žirija je glavno nagrado, zlatega leoparda, dodelila francoskemu filmu "La Fille de Nulle Part" (Dekle od nikoder) v režiji Jean-Claudea Brisseaua.

Mednarodni žiriji je predsedoval tajski režiser Apichatpong Weerasethakul, ki je ob podelitvi zlatega leoparda dejal, da so se odločili za film, "ki jih je zadel v srce". Režiser je posnel film o upokojenem profesorju - odigral ga je Brisseau sam -, v čigar stanovanje se pred napadalnim moškim zateče mlada ženska (Virginie Legeay). Film, ki so ga nekateri kritiki označili kot ezoterični triler, med drugim tematizira težave slehernika, ki si v zmedenem svetu želi začrtati svojo življenjsko pot, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nagrado, srebrnega leoparda, za najboljšo režijo je prejel Liang Ying za film "Wo Hai You Hua Yao Shuo" (Ko pade noč), ki je gledalcem na svoj način približal dogodek izpred štirih let, ko je bil mladenič v Šanghaju obtožen, da je napadel policijsko postajo in zabodel šest policistov. Režiser je v svojem večplastnem filmu razkril več, kot bi si želela oblast, zato se je kmalu tudi sam znašel v težavah. V tem filmu je bila s srebrnim leopardom za najboljšo igralko nagrajena tudi An Nai.

Srebrnega leoparda za najboljšega igralca je prejel Walter Saabel, ki je nastopil v avstrijskem filmu "Der Glanz des Tages" (Blesk dneva) v režiji Tizze Covi in Rainerja Frimmla.

Posebno nagrado žirije je prejela ameriška komedija "Somebody Up There Likes Me" (Nekdo tam gor me ima rad) Boba Byingtona, ki je na stilistično izviren način pokazal posameznikovo dolgotrajno samoiskanje.

Kitajski režiser Johnnie To je prejel častno nagrado za življenjsko delo, mehiški igralec Gael Garcia Bernal in britanska igralka Charlotte Rampling pa častnega zlatega leoparda.

Festival v Locarnu, na katerem so v 11 dneh prikazali približno 300 filmov z vsega sveta, se skupaj s Cannesom, Berlinom in Benetkami uvršča med najpomembnejše evropske filmske festivale. Lani je zlatega leoparda prejel argentinski film "Abrir puertas y ventanas" (Odpreti okna in vrata), prvenec mlade argentinske režiserke Milagros Mumenthaler.