Svet 27.8.2012 4:00

Na Beneškem bienalu bo predstavljen Maribor s projektom "100YC"

Benetke, 27. avgusta - NA arhitekturnem bienalu v Benetkah, ki se bo začel 29. avgusta, se letos na tej največji arhitekturni prireditvi na svetu prvič predstavilo mesto Maribor s projektom "100YC (100 Year City)" (100-letno mesto). Projekt Toma Kovača bodo v Galeriji A+A, ki v času bienala igra vlogo slovenskega paviljona, odprli danes zvečer.

Maribor, sedež zavoda Maribor 2012 - EPK. Avtor projekta 100YC Tom Kovač. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Maribor, sedež zavoda Maribor 2012 - EPK.
Avtor projekta 100YC Tom Kovač.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Italija, Benetke. 54. Beneški bienale. Razstavišče Arzenal. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
54. Beneški bienale.
Razstavišče Arzenal.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Slovenski paviljon bo odprl minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Projekt arhitekta Kovača predstavlja arhitekturno in urbanistično vizijo mesta v prihodnjih 100 letih. V njem je sodelovalo več kot 1000 ljudi z vsega sveta. Rezultat je več kot 100 izbranih projektov 23 univerz, fakultet in arhitekturnih šol, na katerih je pod mentorstvom priznanih strokovnjakov ustvarjalo več kot 400 študentov.

Svoje vizije mesta prihodnosti bodo predstavili s pomočjo tiskov in računalniških aplikacij, ki si jih bodo obiskovalci lahko ogledali tako, da jih bodo naložiti na tablične računalnike in pametne telefone.

Kot so sporočili organizatorji, bo projekt mesto Maribor vzpostavil kot novo evropsko kulturno destinacijo, v okviru predstavitve v Benetkah pa ga bodo nadgradili še z razstavo v Mariboru kot Evropski prestolnici kulture 2012 in predstavitvijo v Ljubljani ter na festivalu Ars Electronica v Linzu, ki velja za enega največjih novomedijskih dogodkov na svetu.

Arhitekturni bienale v Benetkah poteka od leta 1980 in se vsaki dve leti izmenjuje z mednarodno likovno razstavo. Slovenija kot uradna članica mednarodne organizacijske ekipe sodeluje od leta 1992. Slovensko arhitekturo predstavljajo v Galeriji A+A, ki se je v strokovni javnosti uveljavila kot prepoznavno likovno prizorišče skozi vse leto in ne le v času likovnega in arhitekturnega bienala.

Komisar, avtor in projekt so bili izbrani na javnem razpisu. Na razpisu za izbor organizatorja predstavitve Slovenije na letošnji, 13. mednarodni razstavi arhitekture v Benetkah je bil tako izbran izvajalec Znanstveno raziskovalno združenje za umetnost, kulturno izobraževalne programe in tehnologijo EPeKa z že omenjenim projektom. Komisar projekta je Peter Tomaž Dobrila.

Razstava bo v Benetkah na ogled do 25. novembra.